Jag förstör för mig själv när det börjar gå bra, vad kan jag göra åt det?

Härliga måndag, här är vi nu igen! Haft lite fullt idag, där av en eftermiddagsblogg. Jag gav en utmaning på fb i fredags som jag hade några som hakade på. Jag skrev:

En fredagskaramell att suga på, – om du skulle förändra EN sak i ditt liv som inte ger dig de resultat du vill ha, vad skulle det kunna vara? Ta helgen på dig och fundera på vad som skulle kunna ge en markant positiv förändring i ditt liv om det var på ett annat sätt. Låt inte ditt gamla sätt att tänka regera din framtid om du inte är nöjd med det du skapat hittills! Gör ngt annat, som kan ge ngt annat!

I dagens blogg vill jag ta upp en av dem som skrev till mig, läs nedan:

”Jag är lite av en framgångsfobiker och en kung i motgångar. Jag blir inte mer än medelmåttig för jag stoppar mig själv. När det går dåligt kämpar jag som sjutton och tar mig ur knipan, men när det går bra så lyckas jag på något vis förstöra mina framgångar, eller frysa så att de inte går vidare. Både professionellt och det privata planet. Målen nås inte, men inget går åt skogen. Detta trots mycket visualiseringsarbete, hyfsat god disciplin och stark uthållighet.”

Den här personen inser alltså att hen skulle få en enorm förändring i sitt liv om hen började fokuserar på att tillåta sig själv att nå framgång, istället för att bara upprepat hålla sig fast vid att kämpa i motgång.

Så här ser jag på den här frågan som definitivt är både ganska vanlig och komplex. Vi är trygghetstörstande vi människor, och vi håller fast vid våra präglingar, just av den anledningen. För då vet vi vad vi har, men vi vet ju aldrig vad vi får, vilket inte känns särskilt bra om man vill ha koll. Man känner sig dessutom ”duktig” när man kämpar, jobbar i underläge men ändå löser det som gnisslar. Och att känna sig duktig, – ger en bra känsla i magen. ÄVEN om det betyder att man låser fast sig i ett ogillat läge. Behovet av att få den goda känslan är dessvärre ofta inte särskillt långsiktig, utan handlar snarare om att göra det som känns bra NU, utan att tänka på vad det ger för konsekvenser på sikt. Sånt som vi får vanliga och klockrena bevis på när vi t ex, mular i oss en chokladkaka fast vi vill gå ned i vikt…. Stundens njutning – ställd emot, – resultatet  i ett längre perspektiv. Många gånger är den stundens njutning som vinner, – vår insikt till trots. VANAN av att ge efter för vår sabotör, ska man inte underskatta kraften i!

Uppenbarligen är du både trygg, rutinerad och van med att jobba i underläge och lika uppenbarligen i mina ögon, har du en mall du går efter i ditt förfaringssätt. Kanske inte en medveten sådan, men dock en mall som du jobbar efter för att lösa dina ”låsta lägen”. Men sen kommer du inte längre, för du börjar att förstöra framfarten för dig själv. Jag känner väl igen förfaringssättet, både från klienter och från mina egna erfarenheter. Som framgångsförstörare har man sitt fokus i krisen, inte i tillväxten, eftersom krisen känner man igen. I krisen är man trygg. I krisen förväntas du inte behöva förändra hela ditt jag, ditt förfaringssätt, ditt agerande eller dina känslor. I krisen kavlar du upp armarna och jobbar efter de mallar du är trygg med i krishanteringsfrågan. Du är VAN vid att agera som du brukar.

I krisen ÄR du ngn som du lätt kan identifiera dig med. Du visar både dig själv och andra att du är kapabel när du krishanterar. Men TÄNK, om du skulle göra ngt utanför din comfortzone och bygga något istället för att LAGA något. VEM ÄR DU DÅ?? Och TÄNK om du inte lyckas?! Eller ännu värre, – tänk om du gör det?! Vem är du då? Vad gör du då? Håller du verkligen måttet? TROR DU SJÄLV PÅ att du håller måttet?? Och hur ska du GÖRA annorlunda, än du hittills gjort?! Och vem behöver du vara? Du kanske blir beskräftad som ngn att hålla i när åskan går när du är ”krishanteraren” Men tänk om ingen vill bekräfta dig om det går bra för dig?! Och bekräftelse är ju så viktigt! Tänk om du blir en nagel i ögonen på någon närstående?! Tänk om det skulle vara så att du har något förhållande runt dig, som du tror inte skulle stå pall för att DU tar täten och skapar ngt nytt, oväntat och framgångsrikt. Kanske du har ngn runt dig som känner sig trygg med att ha dig, – just precis DÄR DU ÄR, och därför gör allt för att inspirera dig att hålla dig kvar precis DÄR…

Det är lätt att identifiera sig med vad man gör. Och har man blivit en liten jäkel på att krishantera, – då ÄR man en krishanterare. Man ser sig som en. Identifierar sig med att vara en. Man utger sig ofta för att vara en. Man tänker som en. Känner som en.Fokuserar som en. Letar efter saker att krishantera. Utgår ifrån och förväntar sig även ofta att man snart är nära något att krishantera. Det är lätt att ha sitt största fokus ställt på krishantering – om man övat tillräckligt länge, och verkligen utvecklat sina skills genom att upprepat ha sitt fokus på att krishantera. Med tiden har man blivit i hela sitt väsen – Krishanteraren!

Om jag nu tar på mig mina LOA glasögon (*LOA – lagen om attraktionskraften) och konstaterar, att attraktionslagen fungerar så att lika – attraherar – lika. Att vi får mer av det vi har det mesta av vårt tanke- och känslofokus på. Fokuserar vi på kris – får vi kris.

Om jag också lägger till den känslomässiga biten av att vara trygg i det man gör = ger en bra känsla, och ställer den mot attinte vara trygg i det man kanske någonstans ändå inser att man ”borde” göra = känsla av frustration över att man gör fel i det man gör, oro över att man ska göra fel i det nya, frustration över att man inte ens vet vad man behöver justera för att få ett annat resultat = dålig känsla. Då stannar man hellre i den bra känslan man får av att göra det man inte egentligen vill vara kvar i, för den bra känslan kommer av att vi är trygga i att göra det som vi gjort så länge att det blivit en del av oss. Och vi vill ju må bra…

För att skapa framgång, istället för att ständigt upprepa  krisen, behöver du fokusera om. Du behöver bli medveten om vad det är i dina dagliga tankar, känslor, handlingar och människor som håller dig kvar i ditt gamla beteende. Och du behöver byta dem mot något som KAN ge dig nya resultat. Om du istället för att försöka förstå vad det är för något i dig som gör att du straffar dig själv när det börjar andas framgång, istället bestämmer dig för att fr.o.m. NU, tar DU kommando över dina känslor som triggar in och stjälper dig. Och bestämmer dig för att ÖVA in ett nytt beteende, då kommer du helt klart fortare framåt.

Bestäm dig för att fokusera på TILL energin istället för på FRÅN energin. Istället för att SLUTA fokusera på krisen, BÖRJA fokusera på vad du VILL och vart du VILL komma istället. Eftersom lika – attraherar – lika! Precis som du har skapat dig själv din kriskavaj, kan du omskapa dig själv och skapa en framgångskavaj istället, som kommer att vara så mycket lättare att bära.Bestäm dig för vart du vill vara på väg, inte på vad du vill komma ifrån.

Hoppas du nu i alla fall fått en idé om hur du kan börja se ditt inövade krishanteringsmönster på ett nytt sätt, som ger dig kraft att ta några nya steg som kan leda till att skapa ngt nytt – önskat.

Och jag hoppas också att alla ni som följt med i resonemanget – också kunnat på ett eller annat sätt, identifiera er med problematiken jag tagit upp i dagens blogg.

Jag jobbar som mental PT, föreläsare och förändringsledare och vill du ha min hjälp att sortera bort det som inte ger dig önskade resultat, och byta ut det mot att lära dig skapa tankar som gör det, maila mig på lili@liliost.se

Lycka till/With Love Lili

 

 

Kommentarer