Tårta på internationella kvinnodagen?

På lördag är det den internationella kvinnodagen och runt om i världen firas den på olika sätt. Kanske inte så mycket med tårta, utan mer med demonstrationer, debatter och seminarier. För vi kan inte tyvärr inte sätta oss ner, luta oss tillbaka mot ryggstödet och passivt börja sleva prinsesstårta riktigt än. Det finns en del kvar att göra nämligen.
I Sverige handlar det till exempel om att fortsätta arbeta för att företag slutar använda sexistisk reklam för att locka till konsumtion. Så tjejer inte växer upp och tänker att det viktigaste i världen är att ha en kropp som liknar ”Victoria Secret-änglarnas” – vilket tyvärr är den dystra sanningen. En studie från University of Sussex i samarbete med American psychological association visar nämligen att fyra av fem tioåringar är rädda för att bli feta, och att om de kunde få tre önskningar – vad de ville i hela världen – så skulle en vara att gå ner i vikt, och behålla viktminskningen.  Även i Sverige visar tunga rapporter från till exempel Bris och Skandia att unga tjejer mår allt sämre över sina kroppar – redan i en mycket, mycket ung ålder. Detta bekräftar även organisation Anorexi- och bulimikontakt som upplever att allt fler hör av sig till dem och ber om hjälp för ortorexi.

 

Victorias-Secret-Fashion-Show-2012

 

Nej, tjejer ska givetvis ha andra drömmar. Inte drömmar om kroppen. För det når de ingenstans med. Men vill vi att unga tjejer ska drömma om annat än utseendet, så måste vi ju också skapa förutsättningar för att drömmarna ska kunna slå in. Och då berör vi en annan viktig jämställdhetsfråga, nämligen arbetslivet. Unga tjejer i dag måste i framtiden få lika goda förutsättningar att tjäna pengar och bestämma i styrelserum. Här är jag personligen för kvotering eftersom det har visat sig att styrelserummen i det privata näringslivet faktiskt får färre och färre kvinnor. Ja, utvecklingen går baklänges! Men vi ska heller inte stirra oss blinda på toppen, utan också titta på olika branschen. I restaurangbranschen till exempel, är det mer en regel än ett undantag att det råder en sexistisk kultur. Så grov att det för många kvinnor är omöjligt att jobba som kock. Till och med på kockutbildningarna förekommer den här skabbiga kulturen så tjejer väljer att hoppa av för att det helt enkelt inte går. Om inte ens lärare kan bete sig…

 

Tjejer ska också kunna drömma om att bli framgångsrika inom sport och här har ju Charlotte Kalla varit en strålande förebild. Men även om idrott sägs vara rättvist så tillvida att det är prestation som avgör hur framgångsrik du är, går det inte att prestera om du inte får de bästa förutsättningarna. Inom sporter som Kallas kanske det inte görs någon större skillnad på män och kvinnor. Men inom fotboll och basket och andra lagsporter är  ditt könsorgan i fokus. För vem minns inte när Anders Svensson fick en bil på fotbollsgalan medan Therese Sjögran fick gå hem tomhänt? Och Zlatan som sedan la kommentaren: ”Med all respekt för det som damerna gör, de har gjort det fantastiskt bra, men du kan inte jämföra herrfotboll med damfotboll. Det är ett dåligt skämt som inte ens går hem i Rosengård”.
Andra minns kanske också hur loggan till Basket-EM såg ut. Inte mycket fokus på sporten här va?

basketlogga5

8 mars är också en dag som vi kan använda åt att blicka ut, utanför Sveriges gränser. För även om vi har en hel del att jobba på här på hemmaplan, är det ändå inget i jämförelse med arbetet som måste till i andra länder. Och därför är det gränslösa systerskapet viktigare än någonsin i dag. Abortmotståndarna i världen får ökat gehör för sina åsikter, 3 miljoner flickor utsätts för könsstympning varje år, var fjortonde sekund våldtas en kvinna i Sydafrika, 66 miljoner flickor får inte gå i skolan – det här är bara början. Jag skulle kunna fortsätta rabbla upp exempel efter exempel efter exempel efter exempel.

Men även om det finns mycket kvar att göra för att unga tjejer i framtiden ska få samma möjligheter som unga killar, har det ändå hänt grejer den senaste tiden. Till exempel har den pakistanska människorättskämpen Malala fått en hel värld att vilja förbättra tjejers rätt till utbildning. I Sverige har vi fått politiker på högsta nivå att ställa sig bakom en lagändring till samtycke om sex. En annan god nyhet kom i början på den här veckan. Nämligen den att det snart går att beställa en docka till sina barn, som till skillnad från Barbie och Bratz, inte ger dem sjuka föreställningar om kvinnokroppen.

3e4c91fde621de240b6707686a93c7a4

 

Och jag vet inte om ni läst, men American Apparels (företaget som använder grova sexistiska knep för att få ut sitt märke) ekonomi är körd i botten. Aktierna har rasat, de har skulder upp över öronen…
american-apparel-ad-amsterdam-shine-080606
Karma, skulle man kunna kalla det för. Men människokraft, är ett ord som passar bättre in. För det är ju genom att vi avstår från att köpa deras kläder som företaget inte lyckas få snurr på sin verksamhet. Människokraft, det är också det som gjort att Malala fått utrymme att höras, och att Medborgarplatsen var fullt av människor som stödjer samtycke, och att det nu tas fram ett sundare alternativ till Barbiedockan.
Det går att förändra och det är så härligt att se! Så på lördag kanske det ändå är okej att äta den där tårtan, men inte tillbakalutande på en stol, utan ståendes. För det är som sagt en hel del kvar att göra – upp på tå!

Kommentarer