Minisemester på slott – Villa Aske

Så var det dags igen för oss, Christina och Doreen, att dra iväg på en minisemester på slott. xhxdl6jjqmizwf9waw2ojaVi sätter oss i bilen och kör 40 minuter mot Bro och Villa Aske. Vi närmar oss och ser på håll den fantastiska slottsliknade byggnaden längst bort i en lång allé av ekar. Väl framme checkar vi in och det första vi möts av är den stora svartmålade väggen bakom receptionen, den är gjord av skoltavelfärg och fylld av italiensk inspirerade teckningar som pizzor, vintunnor och sevärdheter som Colosseum. Varför allt italienskt? Jo, Arkitekten bakom Aske, den italienska villan i florentinsk renässansstil, var italienaren Carlo Bassi. Aske är den enda byggnad han ritat i Sverige.

Det blir dags att lämna väskorna på hotellrummet som ligger i ett annex i huset bredvid. Vårt rum går i rosa och blommigt. Känns lite som om att komma in i mormors sovrum på landet. Det finns mer klassiskt nordiskt inredda rum också på hotellet men vi tar tillfället i akt och njuter av att känna oss som två små tanter på äventyr.  Vips är klockan slagen för afternoontea. Vi spatserar över till den italienska villan och i salongen mumsar vi i oss massa hembakade kakor och dricker kaffe som de tanter vi nu är (för en helg). Villa Askes VD, Lennart Holm kommer ner och berättar om hur de tänkte med hotellet, ”Det ska vara som att komma hem” berättar han. Och det är precis det vi känner när vi slår oss ner i den sköna Malmstenssoffan. Inredningen är en blandning mellan det nordiska och den italienska. En lite otippad inredningsstil men med alla personligt utvalda inredningsdetaljer, mjukbelysning och tunna gardiner känns det som om det bor någon här på riktigt. I huset finns också ett bibliotek, biljardrum och en bar – så tråkigt har vi inte. För er som har energi över finns det ett joggingspår utanför husknuten, 2 km som är elupplyst, cyklar att låna och fina promenadstigar precis utanför.

Vi tar en liten promenad och kollar slottets egna trädgårdsland och njuter en stund av att andas ren härlig lantluft, innan det är dags att äta middag. Köksmästare Andreas Westman med sitt team lagar mat med svenska råvaror med en medelhavsinspirerad tusch. Menyn följer säsongerna och precis som i Italien står rena, genuina smaker i fokus. Att Ville Aske dessutom har ett eget bageri där nybakat bröd som surdegsbröd, foccacia, biscotti och mycket mer bakas från grunden, gör inte saken sämre. Till det goda brödet och maten kan du också få Villa Askes egen olivolja. I ett unikt samarbete har de tillsammans med den italienska olivoljeproducenten Mancino tagit fram en egen ekologisk olivolja. Vi äter tills vi knappt kan gå, men vi staplar ändå upp till salongen och tar ett glas champagne och lyssnar till ljuv live musik från flygen. Nöjda och glada kryper vi ner i vårt blommig rum och sover som Törnrosa.

Ps I augusti varje år när sensommaren är klädd i sin finaste skrud, tänder Villa Aske grillen och dukar upp en härlig italiensk buffé på Bassi Terrassen. Och inte att glömma är att till jul har de kanske Sveriges godaste och mest välfyllda julbord.

4 IMG_3645IMG_3691

Kommentarer