Medkänsla kan förhindra självmord

1400 människor tar sitt liv varje år i Sverige. Självmord är den vanligaste dödsorsaken för män 15-44 år och I USA sker ett självmord var 15e minut.

Det jag vill förmedla idag då jag ska föreläsa inom SiS (Statens institutions Styrelse), är förutom vikten av rutiner och dokumentation – bemötande. Jag vill ägna lite tid åt att bryta myter som råder och tala om skillnad i språket som gör en skillnad.

IMG_6614

Jag läste häromdagen om en fantastisk polis, Sgt. Briggs, som i över 20 år räddat människor från att hoppa från Golden Gate bron i San Francisco. Vad är det i hans språk som får dessa människor att kliva över räcket och ge livet en ytterligare chans?

Kevin Berthia som 2005 räddades av Briggs säger med egna ord:”He never made me feel guilty for being in the situation I was in. He made me feel like, I understand why you are here, but there are alternatives.”

”That an individual who doesn´t even know me could listen to me and hear my story and show me compassion gave me another reason to try again”.

Personligen har jag hört många liknande historier och vill lyfta vikten av ett hoppingivande och ickedömande språk. Kan varmt rekommendera boken Water the Flowers  – Not the weeds. En bok fylld av små tips om hur vi kan vrida och vända på vårt språk och vår attityd. Titeln säger en hel del. Vattna blommorna – Inte ogräset!

Jag vill också slå hål på några vanligt förekommande myter:

1) Har man bestämt sig så har man

2) Suicid går inte att förhindra

3) Den som tar livet av sig talar inte om det

4) Tala inte om suicid – det smittar

Vi behöver våga tala mer öppet om självmordstankar. Vi behöver också vidga vårt perspektiv och titta lite mer förebyggande på vad som får en människa att må så dåligt att allt hopp försvinner. Ett självmord kommer inte som blixt från klar himmel. Det finns en lång historia av samvarierande faktorer. Det behöver inte alltid heller vara sjukt. Det kan faktiskt vara friska tankar under sjuka omständigheter. Vi kan alla drabbas av kriser, depressioner och självmordstankar och ibland kan solen försvinna helt bakom molnen. Då behöver vi hjälp för att finna ljuset igen.

Allt gott till er!

Gabriella

Kommentarer