Stroke av söta drycker

Att läsk och även juice är väldigt sött och därmed inte bra att inta för mycket av har vi känt till ett tag nu. Men idag presenterar Svenska Dagbladet en svensk studie från Karolinska sjukhuset som visar på hur små mängder det behövs för att öka risken avsevärt.

Redan efter två deciliter, ett litet glas alltså, juice eller läsk ökar risken avsevärt för stroke.Vid en mängd som motsvarar 4 deciliter per dag var risken för blodpropp i hjärnan hela 22 procent större än för dem som drack motsvarande mängd eller mindre på en hel vecka.

Det är de tre kvinnliga forskarna Alicja Wolk, Susanna Larsson och Agneta Åkesson som analyserat data om 32 575 svenska kvinnor mellan 49 och 83 års ålder, samt 35 844 svenska män i åldrarna 45 till 79 år. Vi vet att söta drycker leder till ökad inflammation, vilket är en känd riskfaktor för stroke. Men att redan så liten mängd betyder så mycket är tankevärt. Och kontroversiellt. Många av oss tycker nog att ”bara lite” spelar ingen större roll. Men det gör det alltså. Och ju mer du får i dig desto större risk.

Nu stundar påsken, den högtid som blivit känd för att det är då vi äter som mest godis. Jättepåskägg proppfyllda med sötsaker, påskmust och inte minst påsköl … ”Sött på flaska” är rubriken när Svenska Dagbladet idag skriver om årets påsköl. Och vi får veta att påsköl ”ska vara” lätt karamelligt. För vi svenskar ”vill ha” allt sötare och starkare öl. Vi svenskar ”vill även ha” sötare vin läser vi i tidningen Hunger. 7 gram socker per liter vin vill vi svenskar ha för att tycka ett rödvin är gott. Detta tillsätts i form av koncentrerad druvmust, som fungerar som socker.

Så det kan bli mycket skadligt socker under den långa påskhelgen. Men ett stort fång lysande påskliljor kan vi fortsätta njuta och må bra av.

Camilla

påskliljor
Hälsosamt godis för ögonen

Kommentarer