Jag vill ha tjejhumor!

I dag när jag vaknade och slog på tv:n möttes jag av en härlig nyhet. Komikerna Josefin Johansson och Emma Knyckare har tagit det fantastiska initiativet att starta ett humorkollo för tjejer. I sommar kan unga tjejer lära sig tekniker, metoder och inspireras av varandra. Men framför allt kan de få den där extra knuffen som tjejer faktiskt ofta behöver för att våga ta steget ut i humorvärlden. För det är en otroligt manlig bransch. Manligare än både snickarverkstaden och hos bilmecken.

http://www.svtplay.se/klipp/1975518/de-driver-humorkollo-for-roliga-tjejer

Och det har väl att göra med rollerna som vi får tilldelade oss. Killar ska vara roliga, det är sexigt. Men om tjejer är roliga, ja då är de konstiga. Klassens clown är sällan en tjej, liksom.
Vi tjejer lär oss i en tidig ålder att vi ska skratta åt killars skämt, inte själv leverera dem. Förutom när vi hänger med bara våra tjejkompisar, då tillåts vi vara hur galna som helst. Men så fort det kommer in en eller några killar i rummet, slutar roligheterna.

Att det är så här det funkar, att tjejer inte får bejaka den humoristiska sidan av sig själva – gör i sin tur att nöjesindustrin mest bara består av Filip och Fredrik som sänder ännu en säsong av sin ”humor”, eller Erik och Mackan, eller Luuk och Lindström eller Glans eller Batra eller…Ja, män som skojar med varandra på bästa sändningstid.
Nä! Jag vill ha in fler roliga tjejer. På stand up-scenen och i tv-rutan. Jag har inte lust att se Batra och Glans glida runt i Indien. Jag vill inte se Filip och Fredrik ägna en timma åt att leka med en apa, samtidigt som de stoppar upp en kamera i rumpan. Jag vill ha något annat! Jag vill ha svenska motsvarigheten till Tina Fey! Till Lena Durham!

Så tjejer, anmäl er nu till det här kollot så jag kan få det.

Kommentarer