Rösta!

På fredag är det bara en månad kvar till EU-valet 25 maj. Tyvärr känns det som alltför många inte anser sig tillräckligt informerade för att ta ställning och därmed rösta.

Jag tycker det är mycket viktigt att vi alla röstar i EU-valet. Vi är medlemmar och måste engagera oss i dessa frågor som berör oss alla på många vis. Hur många är till exempel insatta i de regler som rör att få vård i andra EU-länder? I oktober förra året ändrades patientrörlighetsdirektiven och EU antog därmed nya regler för ersättning vi d vård i andra EU-länder.

Vet du att du välja att åka till ett annat EU-land och få vård där istället för i Sverige? Det går dessutom att få ersättning för det du har betalat för vården. Huvudregeln är att man ska ha rätt till sjukvård i Sverige för att kunna få ersättning. Du kan antingen begära ett förhandsbesked och få ett bindande svar att du har rätt till ersättning. Men, du kan också välja att resa utomlands för att få vård och sedan ansöka om ersättning för vårdkostnaderna i efterhand. Fram till oktober tolkade EU-länderna själva de domar som avgjorde ersättning, nu är systemet mer rättvist.

Tyvärr är tillvaron inte så enkel att vi kan sitta hemma och vänta på information. Idag måste vi alla aktivt söka information, och här är internet till stor hjälp.

Europaparlamentets hemsida finns massor av information. Här kan man sitta och läsa i många timmar. Inte minst om sjukvård och läkemedel. Kontoret ligger på Regeringsgatan mitt i Stockholm, du kan gå dit och informera dig eller lyssna på föredrag och debatter. Jag kommer att delta i ett event där den 7 maj. Välkomna.

Och glöm nu inte att rösta den 25 maj. Eller tidigare. Man får börja förtidsrösta från 7 maj!

Alexandra

 

 

Kommentarer