”Sexet var samtycke”

Spoilervarning, för er som tittar på Game of Thrones och inte har hunnit till avsnitt 3 av nya säsongen.

I det senaste avsnittet av Game of Thrones, som visades i söndags, fick vi se en scen där Cersei och Jamie har sex. Det har vi sett förut i serien, men den här gången skedde det mot Cerseis vilja. Det var uppenbart en våldtäkt. Den här scenen var självklart obehaglig att se, men det riktigt obehaliga stod inte skådespelarna för, utan regissören Alex Graves. Han menar nämligen att samlaget skedde i samtycke.
”Sexet sker i samtycke i slutet av scenen eftersom de tänder på maktspelet” säger Graves i en intervju.

Se klippet här
Och Graves är långt ifrån ensam om synen på sex och samtycke. Jag har läst domslut i Sverige som visar att jurister och domare i Sverige skulle hålla med Graves – att en sådan händelse inte alls är våldtäkt. Till exempel läste jag en dom där den våldtagna kvinnan fick höra ”Om du nu blev våldtagen, varför bjöd du honom på kaffe efter?”.  Jag har också läst hur domare och försvarsadvokater haft som argument mot offret att hon ju ”har haft sex med honom innan”.
Sådana här uppenbara missar som både Alex Graves och rättsväsendet i Sverige gör skrämmer mig verkligen. Har de ingen som helst aning om elementär psykologi? Att någon som blir utsatt för ett övergrepp ofta inte gör motstånd, för kroppen och hjärnan hamnar utanför kroppen, eller så fryser man till is. Och att man – kanske med kaffe – försöker lugna förövaren för att man är rädd och i chock! Liknande beteenden hittar vi till och med hos rädda djur ju. Så basic är det. Varför är det då så svårt att förstå?

Så det är inte skrämmande i sig att vi får se våldtäktsscener i Game of Thrones, utan det som är skrämmande är att många unga killar ser scenen och lär sig – av vuxna – att sex kan gå till så här.

Kommentarer