När rädslan att vara sjuk gör dig sjuk

”Jag känner något i hjärtat, något är fel!”, ”Vänta, är detta inte en knöl jag känner?, nu är det kört!”. Lisa har en rädsla av att drabbas av hjärnblödning. Varje morgon börjar hon med att titta sig i spegeln för att se om något hänger eller ser stelt ut. Hon säger några meningar för att försäkra sig om att hon kan tala. Lyfter ena armen för att se att hon är ok och undviker att göra någonting konditionskrävande av rädsla för att hjärnblödning ska utlösas. Hon tar tempen regelbundet och går till olika läkare för att få ett svar som lugnar.

Så här kan det vara om man lider av hälsoångest. Hälsoångest beskrivs som en irrelevant eller överdriven rädsla för att ha en allvarlig sjukdom. Rädslor triggas av fysiska känningar, när man läser om något i en tidning, ser något på film eller annat som triggar.

IMG_7072

Yttre eller inre triggers leder till en oro och detta i sin tur leder till olika former av så kallade säkerhetsbeteenden som ger tillfällig lättnad. Man gör saker för att få tillfällig lättnad såsom att känna efter, ta tempen, titta i spegeln, googla på sjukdomar, gå till doktorn, fråga vänner, eller tvärtom undvika doktor, Google eller samtal om sjukdomar.

Säkerhetsbeteenden ger en tillfällig lättnad, men precis som när man har klåda och kliar, förvärras lidandet på sikt. Det kommer tillbaka med ännu starkare kraft. Oron över sjukdom vidmakthålls.

En otroligt duktig kvinna jag hade glädjen att lyssna till för en tid sedan är Patricia Furer. Hon är en av de ledande experterna inom området och har skrivit boken:

IMG_7090

Känner du igen dig i beskrivningen ovan vill jag tipsa dig om att lära mer om hur man hanterar det hela och jag vill säga att det finns evidensbaserad behandling av problematiken. Idag finns det även hjälp via nätet via www.internetpsykiatri.se

Tänk på er hälsa, men inte för mycket!

/Gabriella

Kommentarer