Kan din sociala förmåga mätas i grad av ögonkontakt?

Mitt intresse för hjärnan gör mig fullt sysselsatt och jag upplever all ny vetenskap som en guldgruva att bottenlöst gräva ur. Det största problemet är tid. Tid att hinna med att hålla sig uppdaterad och följa parallella utvecklingsspår gällande både ”hårdvara” (hjärnans anatomi) och ”mjukvara” (våra tankar och beteenden).

Jag lär mig mycket genom studier inom neuropsykiatri. ADHD och hela autismspektrum området med bla aspergers syndrom ger bilden av olika gradskillnader av beteenden. När vi förstår de extrema lägena är det lättare att förstå beteenden inom även normalvärden. Vi befinner oss alla på en gradskala av aktivitetsnivå, impulsivitet, rigiditet och social förmåga. Man kan ju befinna sig precis på gränsen, dvs ha stora problem att förstå sociala koder, men trots allt icke uppfylla diagnos.

Jag lyssnar på Wendy Chung i TED.com och om studier där man låter barn titta på videoklipp för att förutse framtida autismproblematik. Man vet idag att människor med asperger eller autism tittar betydligt mindre på ögon både i vardagliga livet och vid tittande på film. Många får således andra fina upplevelser av ljud, detaljer eller annat som fokuseras på.

IMG_0788

Bilden nedan visar att detta spädbarn följer ögonen på flickan på videon. Detta spädbarn kommer ej att utveckla autism.

IMG_0781

Nedan visas att spädbarnet med autismproblematik fokuserar på annat än på ögonen.

IMG_0783

Det som nu fyller mina tankar är om graden av fokus på ögonkontakt faktiskt korrellerar med vår sociala förmåga/ vår förståelse av andra. Skulle vår placering på denna skala av ögonkontakt faktiskt ligga i linje med hur god social förmåga vi har!? Hur bra vi kan förstå andra människors kroppspråk, förstå hur andra människor tänker och känner, kunna förutse vad andra kommer göra näst?

Jag förväntar mig inget ja eller nej-svar på denna fråga. Vår fantastiska hjärna är mer komplex än så, men jag skulle inte bli förvånad om man i framtiden började använda detta med ögonrörelsemätning mer vid olika urval av social kompetens även inom ”normalvärden”. Dvs att personer med god social förmåga kan mätas för utval eller finslipningar inom området.

Detta var dagens tankar!

Ta  hand om er!

/Gabriella

 

Kommentarer

Ett svar

  1. Well, har själv diagntoserats med Aspergers syndrom och för mig känns ögonkontakt mycket viktigt….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.