När ska kvinnas superkropp sluta tämjas?

Vi kvinnor kan göra fantastiska saker med våra kroppar.  Vi kan baka ihop ett barn i våra magar, föda ut dem och sedan hålla dem vid liv genom att mata dem med vätska som kommer ur våra tuttar. Det är helt otroligt när man tänker efter. Terminator – släng dig i väggen. Det är vi kvinnor som är de verkliga supermaskinerna!

Så därför är det så sorgligt att se hur kvinnans kropp om och om igen, genom olika metoder, ska tämjas. Ja, kroppsidealen fungerar  som kryptonit.

 

Ett av det mest välkända sätten hittar vi i Kina. Där kvinnorna skulle binda ihop sina fötter till små som lotusblommor, för att på så sätt betraktas som mer attraktiva och på så sätt klättra på den sociala stegen. Processen att modellera fram ett par ”lotusfötter” tog många år av hängivet arbete. Tårna skulle brytas så de fick att trycka in under fotsulan, sedan skulle foten regelbundet bindas – hårdare och hårdare. Och det skulle börjas i tid, gärna när flickorna bara var några år gamla. Kvinnorna i Kina fick således aldrig uppleva hur det känns att gå med vanliga fötter, hur det känns att springa med vanliga fötter, hur det känns att leka med vanliga fötter. I stället fick de vackla runt med käpp. Men helst skulle de givetvis bara sitta stilla, för det var det som var tanken att flickor skulle göra – sitta och agera vackra prydnader som männen kunde beskåda. sko1 sko2 sko
Foto: Viralwoman

 

Här i Sverige har vi haft traditionen att binda ihop midjan på kvinnor. En kvinna kan få en fantastisk stor ballongmage där ett helt nytt liv bor, men det har tyvärr inte resulterat i att vi har fått ett ballongideal utan i stället har idealet varit det motsatta; en getingmidja. Något som uppnåtts av att kvinnan bar en hårt åtsittande korsett, på 1700-talet drogs den ofta åt så hård att kvinnorna svimmade, fick ruttna organ och förlorade möjligheten att röra sig. Men precis som de kinesiska kvinnorna, var tanken inte att de skulle få nyttja sina superkroppar utan de skulle sitta stilla.

 

Binda fötterna på barn, tränga ihop organen för en smalare midja… Det är galet hur idealen genom tiderna sett ut. Men det sorgligaste måste väl ändå vara att det ju fortfarande i alla högsta grad förekommer.

För några veckor sedan kunde vi läsa hur matbutiken Coop sålde gympaskor med inbyggd klack för små, små flickor. Så små som typ tre år gamla. Återigen, synen på tjejer som några som ska sitta stilla och inte röra sig! Och för några dagar sedan kunde vi läsa hur den amerikanska kändisen Kim Kardashian använder en korsett för att tränga ihop organen så pass mycket att det blir svårare att äta – på detta sätt går hon alltså ner i vikt vilket är hennes mål. Kim är tyvärr en förebild för många unga kvinnor världen över och jag kan garantera att korsettförsäljare, i samma sekund som bilden nedan postades,  började gnida sina händer mot varandra. Och så fort de slutat gnida händerna, använde de dem till att plocka upp telefonen och ringa till lagret för att försäkra sig om att det var välfyllt med korsetter – för här ska det säljas!

coop
Foto: Joakim lamott

kor1
Foto: Kim Kardashian

 

Så, man kan ju undra vilken medeltida metod som blir nästa stora grej? Kanske den där kvinnor trär massor med ringar runt halsen för att få den jättelång? Ja, det blir vi snart varse om.

super

Kommentarer