Genusperspektiv på vårbudgeten

I onsdags släppte regeringen vårbudgeten. I den hittar vi många välkomnade satsningar för att öka jämställdheten och kvinnors hälsa och välmående, även om vi tycker att det saknas en del för att nå ända fram.

Ökad bemanning inom äldreomsorgen är så klart något mycket positivt. Det ökar inte bara säkerheten och livskvalitén för äldre som nyttjar äldrevården. Den minskar även anhörigvården som oftast utförs av kvinnor!

Mäns våld mot kvinnor är ett folkhälsoproblem! I budgeten finns 25 miljoner kronor till landets kvinno- och tjejjourer, som arbetar med att skydda utsatta kvinnor och att förebygga våld. Systematiska satsningar, som dessa, är vad som krävs för att minska våld mot kvinnor – istället för de projektsatsningar vi tidigare sett.

Barnomsorg på kvällar, nätter och helger får en satsning på 25 miljoner kronor och underhållsstödet höjs med 300 kronor per barn och månad. Dessa två satsningar är en viktig del av kvinnors möjlighet till arbete och ökad ekonomisk självständighet. Mycket angeläget då färska siffror från OECD visar att lönagapet i Sverige är hela 15%, jämfört med 7% i Danmark och 6% i Norge (vilket även det är för mycket). Även avskaffandet av sjukförsäkringens bortre gräns, som drabbat kvinnor hårdast, bidrar till en ökad ekonomisk självständighet.

Förlossningsvården har länge varit en eftersatt del av sjukvården. Att regeringen vill prioriterar denna viktiga vård för kvinnor och deras barn är mycket välkommet!

Alla dessa förslag är steg i rätt riktning, men för att skapa ett jämställt samhälle räcker det inte. Särskilt saknar vi satsningar för att öka sysselsättningsgraden för utlandsfödda och nyanlända kvinnor, som har svårare att etablera sig på arbetsmarknaden än män!

Vi saknar också ett helhetsperspektiv på kvinnors hälsa och den utbredda sjukskrivningen av kvinnor. Regeringen inför särskilda medel för att finansiera forskningen om kvinnors arbetsrelaterade ohälsa och problem i arbetsmiljö, vilket är bra. Men för att minska sjukskrivningarna krävs tydligare agerande och att man ser på frågorna ur ett större perspektiv genom att även ta in t ex kvinnors stora ansvar för det obetalda arbetet i hemmet och villkoren i kvinnodominerade branscher.

Detta enligt Sveriges Kvinnolobby som har analyserat vårbudgeten ur ett genusperspektiv. Här kan du läsa hela analysen.

Kommentarer