”Låt inte patienter könsdiskriminera läkare”

Läkarstudenten Linn Österlund beskriver i en debattartikel i GP hur hon personligen upplevt att patienter med utländsk bakgrund krävt att inte behöva bli behandlade av en kvinnlig läkare. Jag, som kvinna, kan här erkänna att jag gjort mig skyldig till något liknande, nämligen kräva en kvinnlig läkare när jag ska göra en gynundersökning. Men de senaste åren har jag börjat tänka om, och i dag väljer jag inte efter kön. Så jag kräver varken att min gynläkare ska vara en han, hon eller hen. För det är väl diskriminering? Eller? När är det rätt att välja människor enbart efter kön och när är det inte okej? Vi skulle ju aldrig kunna välja bort att göra någon till chef för att hon är kvinna (då skulle det bli ett himla liv), men ibland ber vi om taxichaufförer som är kvinnor och då är det okej? foto: Bertil Ericson/GP

foto: Bertil Ericson/GP

Linn Österlund får i alla fall stöd i sin uppfattning av Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund.
– Patienter ska inte få välja bort läkare på grund av kön, det innebär en diskriminering av yrkesutövarna, säger Stensmyren till GP.

Oavsett vad man tycker i den här frågan, är det viktigt att våga prata om den. För vården möter människor från hela världen och deras jobb ska inte behöva handla om kulturkrockar, värderingar och fördomar – utan om att vårda någon så hen blir friskt. Där ska fokus ligga. Men då måste vi som sagt våga prata om kulturkrockar.

 

Kommentarer

Ett svar

  1. Fast… ibland handlar det om att en har varit utsatt för något som gör att en inte vill hamna i en situation där det könet har övertaget, som när en ska klä av sig inför en läkare, så det handlar inte bara om kultur utan om erfarenhet också och har tycker jag en ska få välja det som känns bäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.