Godhet och givmildhet går hand i hand

Jag håller med Amanda Björkman när hon i DN:s ledare skriver ”gör inte godhet till ett skällsord eller till ett uttryck för hyckleri”. Hon skriver om flera exempel på senare tid då begreppet godhet har ifrågasatts, bland annat i en Fokus-krönika där en författare påstod att en del ger pengar till tiggare för att känna en moralisk överlägsenhet.

”Avsmaken och föraktet för människor som försöker göra gott är just nu en trend”, skriver Björkman och menar att det inte är säkert att gåvan kommer hjälpa men att det är bättre att människor vill försöka göra gott än att de är likgiltiga.

Jag hoppas att den trenden är snabbt övergående, hur kan vi se ner på goda gärningar och givmildhet? Det behövs ju verkligen, speciellt med tanke på de förändringar sker i världen där vi tyvärr har fått möta ökad främlingsfientlighet, även på högsta maktposition. Ont ska inte med ont fördrivas utan vi måste tvärtom fokusera på det goda som ändå finns i världen och ”be the change you want to see in the world” för att citera en annan klok person, Mahatma Gahndi.

Julen är godheten och givmildhetens högtid. Vill du ge en julgåva som inte innebär nya prylar eller ökad konsumtion? Stöd forskning för kvinnors hälsa! Just nu erbjuder vi ett vackert julgåvobevis med en personlig hälsning till dig som donerar pengar till vår insamlingsstiftelse Kvinnor & Hälsa, en meningsfull julgåva i dubbel bemärkelse. Mer info finns här.

En riktigt god jul & ett gott nytt år önskar jag er alla!

hjartpresent

 

 

 

Kommentarer