Må bra under och efter klimakteriet

Klimakteriet är en lika omvälvande period i kvinnors liv som puberteten. Ändå vet de flesta kvinnor mycket mer om puberteten än om klimakteriet. Det vi kvinnor får höra om klimakteriet är ofta fokuserat på de vanligaste negativa symptomen, såsom vallningar och svettningar. Ibland talar man också om humörförändringar. Likt puberteten inträffar klimakteriet ofta i en tid med omvälvande förändringar i livet som framförallt hänger samman med att barnen blir stora och flyttar hemifrån och kanske lämnar ett tomrum efter sig. Att just då känna att den fertila perioden är slut och att man börjar må dåligt av hormonförändringar är knappast den bästa tajmingen.

Symptomen i klimakteriet beror på att äggstockarna inte längre producerar ägg och därmed inte heller östrogen. Östrogenet är ett hormon med funktioner i sånär som varje organ i kroppen och symptom i klimakteriet som man kanske inte pratar så mycket om är tex ledvärk och torra ögon. Vi blir också mer bensköra när östrogenproduktionen avtar. Länge tänkte man att hormonbehandling i klimakteriet med östrogen skulle vara en slags ”föryngringskur” för kvinnor och leda till enbart positiva hälsoeffekter. Sedan svängde pendeln raskt åt andra hållet- nu var hormonbehandling livsfarligt och tongivande läkare uttalade sig om detta även fram till för några år sedan. Idag vet vi bättre! Hormonbehandling är något positivt om det ges på rätt sätt- till rätt kvinnor och i rätt tid. Hormonbehandlingen bör starta inom 5 år efter sista menstruationen men det finns inte längre någon bättre gräns som tidigare. Hormonbehandling kan därmed ges så länge som det behövs.

När ska man då behandla? Man ska behandla när man upplever att symptomen begränsar livet. Kvinnor förtjänar att må bra och kunna uppnå sin fulla potential. Att inte kunna sova p g a nattliga svettningar, att inte kunna idrotta p g a stela och ömmande leder, att inte kunna hålla möten p g a att svetten rinner – detta är inget som kvinnor ska acceptera. Tvärtom bör man söka hjälp för detta! Vi ska även begära att forskningen på klimakteriet fortsätter, så att vi hittar de allra bästa hormonbehandlingarna med lägst risker och de bästa hälsoeffekterna. Vi ska fortsätta kämpa för att kvinnor ska må bra – även efter klimakteriet.

Helena Kopp Kallner, med. doktor
Överläkare i obstetrik och gynekologi

Kommentarer