Är skillnaden större än vi trott?

Skillnaderna mellan män och kvinnor berör inte bara könsorgan och fortplantning utan också en mängd processer i hjärnan, hjärtat och blodkärlen. Och när man väl fått upp ögonen för de här skillnadernas betydelse, så ser man dem överallt.

Professor Diana Krause ser stora skillnader mellan kvinnor och män

Det här säger farmakologiprofessorn Diana Krause från University of California. Hon är just utsedd till ”Heddaprofessor” i Lund under 3 år. Dvs gästprofessor med anslag från en särskild jämställdhetspott. Under dessa år ska hon på deltid vara föreläsare och rådgivare dels inom sitt specialområde hormoner och blodkärl, dels mer allmänt inom området genusmedicin.

Här har vi mycket spännande att vänta. Diana Krauses forskning handlar om hur östrogen och testosteron påverkar hjärnans blodkärl. Hennes grupp har i både djurförsök och försök med mänskliga vävnader kunnat visa att östrogen vidgar blodkärlen medan testosteron får dem att dra ihop sig. Man har också funnit att östrogen minskar medan testosteron ökar en inflammation i kärlen. Östrogenets skyddseffekt kan vara skälet till att kvinnor fram till 45-årsåldern har mycket färre strokefall än män.

Krause menar också att vi måste fokusera mer på att läkemedel fungerar olika på kvinnor och män. Forskargruppen har också studerat hur östrogenet påverkar vårt åldrande.  De har nyligen funnit att östrogen minskar produktionen av fria radikaler och ökar energiproduktionen hos blodkärlens mitokondrier, de enheter som kallats för ”cellens kraftverk” och som när vi åldras skadas av för mycket fria radikaler.

Kan det vara därför som kvinnor lever längre än män? För att östrogenet skyddar oss, frågar sig forskarna. Men trots detta rekommenderar Diana Krause inte att alla kvinnor bör äta östrogen. Frågan måste avgöras från fall till fall.

Camilla

Kommentarer