Stressen och hjärtat

stresshjärtaKänner ni också av stressen att få allt klart på jobbet innan semestern? Brukar vara så vid den här tidpunkten varje år. Ofta blir inte allt klart och ofta gör det inte så mycket… Bättre att försöka ta det lite lugnare och göra så gott man kan istället för att stressa ihjäl sig. För det kan du faktiskt göra i värsta fall, stressa så att du får en hjärtattack. Och blir det inte så drastiskt som en infarkt så kan hjärtat ta ordentligt med stryk ändå av stresspåslaget. Stress är ohälsosamt och dåligt för hjärtat, det vet man. Exakt vad som händer i en stressad kropp har man dock inte riktigt koll på. Men genom den här studien kan forskare vara en förklaring på spåren. Med hjälp av ultraljudsteknik har lundaforskarna Åsa Rydén Ahlgren och Magnus Cinthio med medarbetare upptäckt att stresshormonerna adrenalin och noradrenanlin ökar en nyupptäckt rörelse i kärlväggarna med upp till 300 procent. Resultaten publicerades nyligen i American Journal of Physiology.

– Detta kan delvis förklara varför stress sliter på kärlen och exempelvis kan sätta igång en propp. Men det är än så länge bara spekulationer, i nuläget kan vi bara konstatera att kärlen påverkas betydligt mer än vad man hittills har trott, säger Åsa Rydén Ahlgren, docent och överläkare i klinisk fysiologi vid Lunds universitet.

Jag tycker att det är intressant att få ytterligare bevis på det viktiga samspelet mellan kropp och psyke. Att det kanske inte spelar någon roll hur nyttigt du än äter eller hur mycket du än tränar och rör på dig. Är du för stressad kan du få en blodpropp och bli jättesjuk ändå.

Hur man sedan motverkar stress är ju väldigt individuellt, för en del funkar det att sova mer – tex gå och lägga sig en timme tidigare varje kväll i stressiga perioder. Andra mår bättre av yoga, pilates och meditation (själv går jag nu på gravidyoga – väldigt avkopplande). Eller att bara gå en kvällspromenad eller stänga av datorn/TV/ telefon och läsa en bra bok istället. Vad funkar för dig, hur varvar du ner?

Kommentarer