Tidig upptäckt och tidig intervention är vägen

Thomas Insel belyser hur vården för Stroke, AIDS och Hjärtproblem förbättrats markant de senaste åren. Psykiatrin och missbruksvården  har inte gjort samma framsteg. Psykisk ohälsa ökar och går nedåt i åldrarna. Se honom på TED.com

IMG_5846

 

 

Thomas Insel, chef för the National Institute of Mental Health (NIMH) förklarar att framgångsreceptet är tidig upptäckt och tidig intervention. Vi har inte tid att vänta på en hjärtattack innan vi sätter in åtgärder. Vi har heller inte tid att vänta på att någon ska försöka ta sitt liv innan vi gör någonting!

 

Länge har man trott att hjärnan är statisk, men idag vet vi att den är plastisk och träningsbar. Vi börjar se vilka delar av hjärnan som är skadade vid olika sjukdomar och vid missbruk och inte bara mediciner efterfrågas. Personligen tror jag att vi mer och mer kommer att kunna se små tendenser tidigt och då sätta in träningsprogram för att träna upp vår hjärna och därmed beteende. Jag har själv skapat ett träningsprogram för personer med missbruksproblematik. Jag återkommer med info om det projektet som uppskattats mycket av klienterna vilket är jättekul att höra. Blir ni nyfikna kan ni smygläsa lite om ACT-projektet på Statens Institutions Styrelses sida.

IMG_5858

Ta hand om er! Jag är tillbaka nästa vecka och ska fram till dess hålla ögon och öron öppna för all spännande hjärnforskning som pågår. /Gabriella

Kommentarer