Fokus på renare toaletter och högre lärarlöner – inte mindre klasser

Nyligen gick allianspartierna ut med ett uttalande att de – precis som oppositionen – vill satsa 2 miljarder kronor på att minska skolklasserna med upp till fem elever. Och det är inte så konstigt att de går på samma linje som de rödgröna – enligt sifo tycker nämligen svenska väljare att klasstorlek är en av de viktigaste valfrågorna.
Jag vet inte hur ni tänker om er skoltid, men när jag tänker tillbaka på min är inte antalet klasskompisar en viktig grej. Faktum är att jag inte ens kan erinra hur många som gick i mina klasser. Jag skulle nog behöva sätta mig ner med skolkatalogen och räkna för jag har faktiskt inte en blekaste aning om vi var 17 eller 28 stycken. Men jag tror jag hade gillat 28 stycken bättre än 17. För då hade ju chanserna att hitta någon att vara kär i, och några att ha som bästisar, ökat.
Några som håller med mig om att det här med små klasser inte är så viktigt är PISA. Programme for international Student Assessment är en internationell studie där kunskaperna i matematik, naturvetenskap och läsförståelse studeras bland OECD-ländernas 15-åringar vart tredje år. I den senaste undersökningen som släpptes i vintras var siffrorna för Sveriges skolungdomar rekordlåga – vi ligger under medel. Lärarförbundet gick till och med ut och sa att läget är ”extremt allvarligt”.

Enligt PISA-chefen Anderas Schleicher (som faktiskt kom hit till Sverige kort efter att rapporten presenterats för att ta reda på orsakerna bakom Sveriges magplask) är lösningen inte är att satsa på små skolklasser. Det är inte där resurserna ska läggas. Sverige har redan i dag 22 elever per klass, och det är under genomsnittet som är 24. I länder som Japan och Sydkorea och Kina, är antalet elever i varje klass mellan 30 och 50 stycken och de får ett mycket bättre resultat än Sverige i PISA. Luxemburg, som också satsat på små klasser, är resultatet dåligt.

Så, de här två miljarderna. Vad skulle de kunna användas till i stället för att charma väljare?

Jo:

1. Höja lärarlönerna
Det ska vara attraktivt och belönande att vara lärare. I Finland till exempel är det svårare att komma in på lärarlinjen än läkarlinjen. Så borde vi ha det också i Sverige. Låt inte lärare jobba arslet av sig, för en pisslön. Det här är ju extra viktigt nu när vi väntar stora pensionsavgångar.

2. Miljön
I höstas undersökte Kalla Fakta skollokalerna och kom fram till att det på många håll är jätteskitigt. Toaletterna är äckliga och elever håller sig hela dagen för att de tycker att det är så motbjudande att befinna sig inne på en nerpissad toalett. Jag vet inte hur det är med er och era kroppar, men jag själv har mycket svårt att koncentrera mig när det tränger i de nedre regionerna.
Så här måste man börja titta på hur offentliga upphandlingar går till och kanske fundera på att ändra lagen. I dag är det lägst pris som vinner vid upphandling vilket gör att priset pressas och kvaliteten blir lidande.

3. Mat
Vi vuxna är så noggranna med vad vi käkar och det ska vara smoothies hit och superrbär dit. Men vad äter barn? Ska man orka prestera och fokusera behövs nyttig mat som ger bra energi. Det här är nog också en upphandlingsfråga.

3. Mobbning
Näthat, utfrysning, sexuella trakasserier, mobbning. Lägg mer resurser på att lära barn hur man är en schysst kompis genom att lägga resurser på att snacka normer, strukturer och makt.

Så, skit i SIFO – satsa på eleverna. Det gäller båda team Reinfeldt och team Löfven.

Reinfeldt_hyror14s10-lofven-61angry_kid2

 

Kommentarer