Man kan träna upp hjärnans alfa-rytm och få bättre filtreringsförmåga.

När hjärnan är alert och effektiv producerar den Beta-vågor (13-30 Hz). När hjärnan är helt avslappnad som i tidigt sömnstadium ger den ifrån sig långsamma Theta-vågor (4-8 Hz) och när den är riktigt lugn som när vi sover djupt är det Delta-vågor som råder (1-3 Hz). Vid medveten närvaro såsom under mindfulnessträning är det Alfa-vågor som dominerar.

IMG_0131

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I senaste numret av Holone kan man läsa om mindfulnessforskaren Sara Lazars artikel i Frontiers in Human Neuroscience. Hon förklarar hur vi under mindfulnessövningar tränar upp vår alfarytm som hjälper oss med filtrering av intryck. Genom att rikta vår uppmärksamhet mot olika kroppsdelar eller yttre ting över vi upp vår förmåga att styra vårt fokus, vår strålkastare som vi kan belysa olika saker med. Det strålkastarljus som kan zoma in på en detalj med smalt fokus eller med vidvinkelperspektiv visar hela panoramabilden.

Vid MIT, Massachusetts Institute of Technology och Harvard jämför man alfavågor hos de som tränat mindfulness och de som ej har det. Personer som tränat mindfulness var snabbare i att sätta på och stänga av sin alfarytm. Blir man duktig på detta blir man automatiskt bättre på att filtrera information. Detta innebär att man lättare kan filtrera sitt tankeflöde (tankar, bilder)  och på så vis även filtrera bort onödigt lidande. Man blir också bättre på att notera sitt tankeflöde och sin förmåga att se vad det är man zoomar in och ut på.

för fullständig artikel se Kerr CE et al. Frontiers in Human Neuroscience.

Detta synsätt öppnar nya dörrar och kan ge oss en ytterligare förklaring till varför uppmärksamhetsträning hjälper mot stress, nedstämdhet och kronisk smärta.

Ta hand om er och er alfa-rytm! /Gabriella

 

Kommentarer