När känslostormar blir problem

Några av landets främsta experter på känslostormar har samlats för att på Stadsbiblioteket i Stockholm tala om detta och om gränsen mellan normalitet och ”sjukt”. Sedan jag började arbeta inom psykiatrin år 2000 har jag förbryllats över hur man kan kalla en människa personlighetsstörd. För mig är termen dömande och jag förstod efter denna kväll att jag delade min uppfattning med  bla psykiatriker Predrag Petrovic och Professor Åsa Nilsonne (erfarna läkare inom psykiatrin). De har  lång erfarenhet av arbete med människor med diagnosen Borderline, Borderline personlighetsstörning eller Instabil personlighetsstörning. Varmhjärtat och sakligt diskuteras diagnosen och man enas om att begreppet Borderline personlighetsstörning både är missvisande och ofta kränkande.

IMG_9226

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Får man en borderline diagnos skall vissa kriterier vara uppfyllda. Bland annat pendlar man enormt i sitt känsloläge och kan inom loppet av en liten stund ha svängt från glädje och upprymdhet till hat, sorg och förakt.

IMG_9717

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Predrags nyutgivna bok Känslostormar förklarar han ingående vad som faktiskt sker i hjärnan när våra känslor svänger och hur denna personlighet ofta blivit missuppfattad.  Med dagens kunskap om vår hjärna vet vi att vår amygdala (känslocentra) kan vara extra känslig och helt enkelt leda till en starkare känsloupplevelse. Vi kan mäta svängningarna och se hur människors centra kan triggas från ögonblick till ögonblick vilket kan förklara extrema känsloutbrott. På grund av okunskap har många människor blivit kallade manipulativa och uppmärksamhetssökande när de skurit sig i armar och ben eller dövat sin ångest med tabletter. Idag vet de flesta bättre, men vissa myter lever ännu kvar.

Jag vill varmt rekommendera Predrags bok för dig som vill lära dig mer om hur vår emotionella hjärna fungerar! I boken skriver Predrag Petrovic om vad emotionell instabilitet innebär, om hur känslor ofta styr oss, om belöningar och beroenden och om likheter och skillnader mellan ADHD och emotionell instabilitet.

/Gabriella

Kommentarer