Lycka är att kunna hjälpa!

Det finns inget som gör mig så glad som när vi får höra att vi faktiskt gör skillnad. Att det hårda jobb vi lägger ner, vi på kansliet, alla våra fantastiska volontärer, våra duktiga medicinska experter – och givetvis NI våra kära medlemmar – att det vi gör betyder mycket och att våra insamlingar gör skillnad. Givetvis ser vi det när vi delar ut våra stipendier till unga forskare, men också i alla samtal vi har när vi står på mässor och när vi träffas på seminarier och som nu senast nere på Gotland under Almedalsveckan. Det här mailet vi fick av Ingrid är sådant som gör det där lilla extra i vardagen, den där puffen man behöver:

Hej Wivi-Ann, Alexandra och Eva!

Det är en fantastisk känsla när Almedalsveckan närmar sig och därmed volontärsandan börjar vakna igen. Det är något visst med just denna vecka på Gotland.
När jag tar på mig den röda tröjan och flisen (den behövdes verkligen i år i början av veckan) och tar ett material i min hand då känner jag mig så glad över att få vara volontär i 1.6. Jag börjar bli äldre och yngre ska axla våra mantlar. Men ännu så mår jag så bra av att dra ett litet strå till stacken – så jag hänger med.
Tack till alla kamrater som jag fick glädjen att jobba med.
Önskar er alla en fortsatt fin sommar!
Snart är hösten här och med den kommer alla aktuella och intressanta seminarier, titta in på vår hemsida där ni finner vårt schema. Som alltid står rörelse och hälsa i fokus och härom dagen läste jag, åter igen, i tidningen hur viktigt det är att vi rör på oss. Det är SVT Nyheter som belyser att hjärtat blir yngre av motion, så glöm inte att röra på er! Även om värmen gör det lite jobbigare är det svalare tidig morgon eller sen eftermiddag, perfekt för en promenad eller bara att stretcha ut och yoga i skuggan. En simtur är även det både svalkade och bra för kroppen. Läs artikeln i sin helhet HÄR 
Och här kommer ett utdrag:

Hjärtat blir yngre av motion

Hjärtats kapacitet att bilda nya hjärtceller är låg. Unga vuxna bildar endast omkring en procent nya celler per år – och denna nybildning minskar ju äldre vi blir. Men att bilda nya hjärtceller är viktigt för att bibehålla hjärtats funktion.

En metod för att stimulera nybildningen, som både är billig och tillgänglig för de flesta, är motion, visar en studie publicerad i Nature Communication.

– Det som är nytt med vår studie är att vi här har bevis för att motion med säkerhet ökar nybildningen av hjärtceller hos möss, säger Ana Vujic, forskare vid Harvard University och en av författarna till studien.

Effekten av träning för nybildning av hjärtmuskelceller är tydlig, berättar han. Men det är svårt att överföra resultaten till en patient med till exempel hjärtsvikt eller som har haft en infarkt.

– Men att mekanismen finns är mycket viktigt och kan definitivt vara en del av förklaringen till att träning efter, och kanske även före, infarkt kan öka överlevnaden.

Folksjukdom med många dödsfall

Hjärt-och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag och står för omkring 35 procent av alla dödsfall.

– Stillasittande livsstil och ålder är stora riskfaktorer. Om vi kan ändra vår livsstil och bli mer aktiva, så skulle vi kunna hejda denna trend, säger Ana Vujic.

Hälsodagen står på agendan runt om i landet, gå in här för att se vart och när vi kommer till just din kommun! Hoppas vi ses!

Kommentarer