Knoppen, kroppen och själen
Allt fick sitt den här fantastiska försommardagen när 1,6 miljonerklubben hade sitt årliga evenemang på Oscarsteatern.
– I år firar vi 10-årsjubileum med en fest i september, meddelade Alexandra Charles till en nästan fullsatt salong. Nu har vi 34 000 medlemmar och är starkare än någonsin.
En stor del av förmiddagen gick åt till föredrag om mage/tarm. Bl a citerades Winston Churchill som lär ha sagt; “Det bästa för en bra dag är en välfungerande tarm.”
Dr Per-Johan Lindfors från Sabbatsbergs sjukhus presenterade två “fall” som visade skillnaden mellan “stressmage” och inflammatoriska tarmsjukdomar, och hur dessa kunde behandlas. Publiken fick en tydlig presentation av vad IBS är, som många, framför allt kvinnor, är drabbade av i någon form. Livsstilen har stor inverkan när det gäller IBS och Dr Lindfors rekommenderade alla att utöva motion – helst varje dag – som ett sätt att lindra besvären. Matbeteendet har också stor inverkan. Men det handlar mer om hur man äter, än vad man äter.
Ät lite, ofta och långsamt
– Det är inte frågan om att äta eller inte äta, menade dietisten Pia Henfridsson. Det handlar om att äta lite, ofta och långsamt.
Pia Henfridsson poängterade vikten av att lyssna på magens signaler och gå på toaletten när det är dags. Helst regelbundet, varje dag.
– Det är bättre att missa bussen på morgonen, än att ignorera magens behov av att tömma tarmen, menade hon. Det kommer alltid en ny buss, men du har bara en mage.
Publiken fick många tips om vilken mat som gjorde vad med magen, och ville man kolla vilka livsmedel som lever upp till det de lovar på förpackningen ska man gå in och titta på https://hp-info.nu
När sedan Karin Roosvall kom in på scenen fick alla i publiken resa på sig. De sköna qigong-rörelserna som alla gjorde samtidigt, fick publikhavet att svänga i en slow-motionliknande mjuk våg. Långt ifrån den man brukar se på “Råsunda” under en fotbollsmatch…
Oscarsteaterns “huliganer” blundade och log njutningsfullt av den andliga stunden. Tänk om man kunde införa lite mer qigong bland fotbollssupportrar? Det skulle garanterat leda till mindre våld och mera kärlek.
Zink mot “baksmälla”
Tandläkare och näringsforskare Magnus Nylander talade om kosttillskott och om munhälsans betydelse för kropp och själ. Han kommenterade de senaste tidningsrubrikerna om att man kan dö av kosttillskott, med att det är ren skrämselpropaganda.
– Visst kan man överdosera, precis som med allt annat, men min absoluta uppfattning är att det är viktigare att man får rätt näringsintag och att man därför fortsätter att tillföra vitaminer och mineraler så att kroppen får det kroppen behöver för att må bra.
Antioxidanter är vårt inre och yttre “rostskydd”, fick vi veta, och E- och C-vitamin är goda “radikaljägare”.
Magnus talade om att de som har zinkbrist mår dåligt av alkohol.
– Ostron innehåller mycket zink! tipsade han publiken.
När det gäller munhälsan är rekommendationerna enkla och tydliga: Borsta tänderna minst morgon och kväll, komplettera med tandtråd.
Var där du är
Innan lunch intog KBT-terapeuten Jukka Kuusela scenen och bad oss alla att stanna upp en stund och bara tänka på honom… Bara titta och vara med, utan att värdera eller bedöma. Fokusera helt på honom och när man upptäckte att man satt och tänkte på annat, skulle man räcka upp en hand. Efter bara några få minuter hade halva publiken räckt upp handen…
– Så svårt kan det vara att hålla fokus, menade Jukka.
Han talade om mindfulness, vad vi kallar för medveten närvaro. Ett tillstånd som liknar zenbuddhistens, ett meditativt tillstånd.
– Att verkligen njuta av maten, av varje tugga, när man äter. Att tillåta sig själv känna smaken i gommen, dofter, synintryck. Att vara där man är i stunden, och inte som många av oss, planera för resten av dagen eller oroa oss för någonting som ligger framåt i tiden. Det borde inte vara så svårt, men det är det i vår stressade vardag, menade Jukka.
Det fick halva publiken erfara, när den andra halvan fick “gå före” och börja med lunchen. Men alla verkade acceptera det med glädje, eftersom de fick en bonus i form av att få göra “Do in” – en japansk egenmassage, genom att följa Karin Roosvalls rörelser från scenen.
Modelegenden Pontén med 50 år i branschen
“Du bestämmer själv hur du mår” var budskapet från sjukgymnasten Lena Lehmann, tillika utbildningsledare på Friskis & Svettis, i samarbete med innovatören och designgurun Mats Dafsnäs. De coachade publiken till att själva ställa in kompassen och sikta på målet – att må bättre. Gärna genom att motionera minst 30 minuter per dag. Efter deras uppskattade föredrag blev det dags för Grande Finale; Gunilla Ponténs vårkollektion.
75 år ung, i en fantasirik och vacker kreation med den så typiska lilla Pontén-hatten som pricken över i:t, charmade hon som vanligt sin publik. Med glimten i ögat och snabba repliker, presenterade hon sina modeller som för dagen var allt ifrån 4 år upp till kvinnor i väldigt mogen ålder… Hon kunde klart visa att hennes design klär alla, allt ifrån unga långväxta toppmodeller till vanliga kvinnor i “den tredje åldern”. Allt klär en skönhet, men i Gunilla Ponténs modiga mode blir alla skönheter. Om de bara vågar.
1,6 miljonerklubben på Oscarsteatern – Ett säkert vårtecken
– Egentligen kom jag mest för att få lyssna på Christina Doctare som skulle föreläsa om Ayurveda, men som tyvärr blev sjuk. Men nu blev jag mycket nyfiken på magen i stället, berättade rosenterapeut Mia Rossetti som alltid försöker gå på 1,6 miljonerklubbens årliga tillställning på Oscarsteatern.
Mia uppskattade även föredraget om mindfulness:
– Han använde ingen teknik för att få fram sitt budskap, och det är så skönt i dessa teknikberoende tider där alla tar hjälp av datorn för att kommunicera med människor.
Birgitta Carlsson var här för första gången:
– Jag har varit medlem i 1,6 miljonerklubben i många år, och kände att nu var det dags att gå på ett av deras evenemang. Jag blev medlem för att de månar om kvinnors hälsa. Av alla föredrag som hållits under förmiddagen tyckte jag att det om magen var mest intressant.
– Yoga är min passion, men det kändes ändå skönt att göra qigong därinne, tyckte Eva Lindermyr som arbetar med medicinsk fotvård.
– När 1,6 miljonerklubben är på Oscarsteatern vet man att våren kommit, ett riktigt vår(d)tecken, skulle man kunna säga. Och det är kul att få träffa nya och gamla bekanta, menar Eva.
Hon uppskattade mycket Nylanders föredrag om kosttillskott:
– Jag tror att man behöver det, för man hinner inte alltid laga mat. Igår till exempel, stod jag själv i en kö på banken och åt en McDonalds-burgare. Icke att rekommendera.
Kultur på recept
Forskning visar att kultur bidrar till bättre hälsa. Inte minst bland dementa och äldre.
– Motion på recept, som infördes 2004, blev en framgång. Nu är det kanske dags för kultur på recept?
Så resonerade folkhälsominister Maria Larsson, kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och Alexandra Charles på Oscarsteatern, när 1,6 miljonerklubben höll sitt årliga uppskattade vårsymposium.
Ministrarna var glada över att forskning visar att det finns en tydlig koppling mellan kultur och hälsa.
Maria Larsson delade med sig av sina erfarenheter från olika vårdinstanser, bl a från ett demenshem där hon själv bevittnat effekten av musik av en ung dragspelsmusikant som förgyllde tillvaron för en stund.
– Dementa personer kommer framför allt ihåg det man lärde sig tidigt i livet, menade Maria Larsson och berättade om ett äldreboende hon hade besökt, där man sjöng tillsammans.
– De hade svårt att följa med i texterna fram till sången “Små grodorna” där alla stämde upp och sjöng av hjärtats lust.
Kultur kan återskapa minnen och berika livet för dementa och äldre. Båda ministrarna hade kunskap om att just dans är en bra “medicin” för att hålla demensen på avstånd.
– Det finns forskning som visar att dans även kan hjälpa människor med dyslexi, tillade Lena Adelsohn Liljeroth.
En stor del av samtalet på scen handlade om demens och hur kultur i olika former kan förbättra dessa människors tillstånd. Och ministrarna var ense om att det borde finnas mer kultur i skolan eftersom det kan bidra till ett rikare liv senare i livet.
– Hjärnceller kan få längre liv om de utsätts för kultur, menade Lena.
Kultur för de ensamma
– Men hur får alla äldre som är isolerade i hemmen tillgång till kultur?, undrade en i publiken. Idag får de bara matlådor, inte ens en promenad eller ett samtal.
Frågan väckte debatt och alla var överens om att det här är ett stort problem som behöver en lösning.
– Finns viljan finns möjligheterna, avslutade Alexandra Charles debatten.
Maria Larsson lovade politisk support och menade att bara det faktum att de båda ministrarna uppträdde gemensamt denna dag på Oscarsteatern, var en manifestation.
– Kultur har en läkande effekt, och det är viktigt att vi hittar former för hur det ska användas i vården, sa Maria.
Man kom överens om att göra kultur lättillgänglig för fler. Idag är det mest kvinnor – ofta äldre – som är kulturella, mer i storstäderna än på landsbygden. Glädjande nog ökar intresset för kulturella aktiviteter och det kan i sin tur bidra till bättre folkhälsa.
Text: Ingvor Farinotte
Tips från Kulturminister Lena Liljeroth:
Ett bra tips för alla är “Kulturarvs-kortet”, som berättigar till 50% rabatt på entrén till ca 300 kulturplatser i Sverige.
Mer info på www.svensktkulturarv.se
Kortet kostar 120 kr per år. Snabbt insparat.
Kundtjänst 044-10 10 22
Med hälsningar från vår kulturminister Lena Liljeroth
Maria Larsson om sjuksköterskestrejken
Några frågor fick ställas till ministrarna efter föredragningen och den aktuella frågan om sjuksköterskornas strejk var oundviklig.
– Det är en fråga för avtalsparterna, svarade Maria Larsson, men vi uppmuntrar alla inom vården att vidareutbilda sig och utvecklas och därigenom nå högre löner.
Men under diskussionen som följde, där det bl a framkom att en akutsjuksköterska med 30 års erfarenhet bara tjänade runt 22.000 kronor per månad, kunde Maria hålla med om att det var alldeles för lite.
– Vi måste ta reda på hur vi kan bygga karriärvägar i vården, menade hon.
En annan synpunkt från publiken var att man i FASS skulle skriva in hur medicinen ska användas för äldre, eftersom de inte kan bryta ner läkemedel i kroppen på samma sätt som yngre vilket medför att det förekommer mycket felmedicinering bland äldre.
– Ett mycket klokt förslag, sa Maria Larsson, och lovade att hon skulle driva den frågan vidare.