I en ny kartläggning av vården för benskörhet, eller osteoporos, inom EU hamnar Sverige i botten. Trots att Socialstyrelsen efterlyst förbättringar av vården händer väldigt lite, skriver Osteoporosförbundet ihop med bland andra Lill Lindfors och Alf Svensson.
Varje år inträffar 15 000 – 16 000 höftfrakturer i Sverige. De orsakar stort lidande, försämrad livskvalitet och fler dödsfall än trafikolyckor. Den totala mängden benskörhetsfrakturer är uppemot 90 000 årligen och kostar samhället 20 miljarder kronor – varje år. Det är en skam att vi inte kommer framåt med en sjukdom som orsakar så mycket lidande, kostar så mycket och faktiskt går att behandla.
Vi vänder oss nu direkt till socialminister Lena Hallengren (S) och till Anders Knape (M) ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner, som ska se till att sjukvård utförs i regionerna enligt de riktlinjer som finns: Hur har Sverige hamnat här? Och vad gör ni åt det?
Sverige har en ovanligt hög förekomst av osteoporosfrakturer i en jämförelse med övriga EU. Osteoporos är ett tillstånd där skelettet försvagas på grund av en obalans mellan nedbrytning och uppbyggnad av skelettet. Till följd av detta drabbas patienten av frakturer även vid lindrigt våld, till exempel fall från stående, eller bara av att man lyfter något tungt. Sjukdomen är vanligare bland kvinnor, särskild efter klimakteriet på grund av minskad mängd östrogen. Varje år uppstår 80 000 – 90 000 osteoporosfrakturer i Sverige, varav cirka femtedel i höfterna. Av de som får höftfrakturer dör 20–30 procent inom ett år.
LÄS MER: Varför betala miljarder för onödiga benbrott?
En så kallad DXA-mätning innebär att man med hjälp av en lågstrålande röntgenutrustning mäter bentätheten och på så vis ser om personen har osteoporos. Tillgång till DXA-mätare och kompetent personal att utföra och tolka mätningarna är alltså a och o för att kunna ställa diagnos för denna sjukdom. I en nyligen publicerad studie där man kartlagt vården för osteoporos i EU, hamnar Sverige i samma bottengrupp som några av EU:s fattigaste länder. Tillgången på DXA-mätare är i Sverige knappt 8 på miljonen – bara Bulgarien, Lettland, Ungern och Polen har lägre tillgång.
Bedömningen av osteoporos beror inte enbart på tillgängligheten av DXA-mätare utan också på hur effektivt dessa används. Sverige har i den europeiska jämförelsen tredje längst väntetider, 90 dagar, bara Cypern och Spanien har längre väntetider. De flesta andra EU-länder ligger under 45 dagar.
LÄS MER: Frakturkedjor i samtliga regioner skulle spara liv
För att kunna förhindra frakturer krävs medicinska åtgärder. En effektiv åtgärd är läkemedelsbehandling – ändå visar studien att medicineringen, som är effektiv och relativt billig, används i alldeles för liten utsträckning och dessutom minskar.
Socialstyrelsen har i omgångar konstaterat att det behövs omedelbara förbättringar av osteoporosvården. I de senaste riktlinjerna som publicerades förra året, har alla åtgärder fått mycket hög prioritet, bland annat bentäthetsmätning med DXA. Högsta möjliga prioritet ges för införande av så kallade frakturkedjor, eller vårdrutiner, som innebär att alla äldre som drabbas av osteoporosfraktur ska utredas och erbjudas förebyggande åtgärder (medicinering och fallprevention) för att förhindra nya frakturer. Trots denna skarpa uppmaning saknas effektiva frakturkedjor på de flesta sjukhus i Sverige i dag, vilket leder till en omfattande underbehandling av osteoporos, med fler frakturer som följd.
Det finns en utbredd missuppfattning att osteoporos är något ”naturligt” för äldre människor och att det inte går att behandla. Inget kan vara mer fel! Osteoporos är en av de mest kostsamma sjukdomarna och den skördar fler liv än trafiken och många andra sjukdomar som folk i allmänhet uppfattar som ”farliga och riskfyllda” att få.
Anders Knape och Lena Hallengren, varför tar ni just osteoporos med en axelryckning?
Mai Bergström
Ordförande Osteoporosförbundet
Alexandra Charles von Hofsten
Ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben
Lill Lindfors
Styrelseledamot i 1,6 & 2,6 miljonerklubben
Mattias Lorentzon
Professor i Geriatrik vid Göteborgs Universitet och överläkare vid Mölndals Osteoporosmottagning.
Anita Sandström
Vice ordförande Osteoporosförbundet
Alf Svensson
Fd partiledare (KD) som länge arbetade för förbättrad osteoporosvård