En färsk undersökning som visar att varannan kvinna har liten kännedom om livmoderhalscancer – men ändå att de gärna vill vaccinera både sig själva och sina döttrar. Undersökningen gjordes i samband med att det nya vaccinet mot livmoderhalscancer, Cervarix, kom ut på marknaden.
Varannan kvinna känner inte till att man kan vaccinera sig mot livmoderhalscancer. Det visar en undersökning som gjorts bland 1 213 kvinnor i åldrarna 18-55 år under september månad. Trots att majoriteten inte känner till att det finns vaccin som skyddar mot livmoderhalscancer uppger fler än 8 av 10 (86 procent) att de kan tänka sig att vaccinera sig om möjligheten finns. Ännu fler, drygt 9 av 10 (89 procent), vill sina döttrar skall bli vaccinerade.
Undersökningen visar också att kunskapen om livmoderhalscancer är liten, majoriteten har liten eller ingen kännedom om sjukdomen. Okunskapen är störst i de yngre åldersgrupperna. Bland kvinnor upp till 45 år känner långt ifrån hälften till livmoderhalscancer.
Många missuppfattningar om livmoderhalscancer
Det finns många vanliga missuppfattningar kring livmoderhalscancer, och främst om orsakerna till sjukdomen. Livmoderhalscancer orsakas av ett sexuellt överförbart virus som på sikt, om infektionen inte läker ut, kan orsaka cellförändringar och så småningom cancer i livmoderhalsen. Livmoderhalscancer kan alltså drabba alla sexuellt aktiva kvinnor.
Trots att sjukdomen orsakas av ett sexuellt överförbart virus tror fler än 7 av 10 att livmoderhalscancer är ärftlig. Störst är okunskapen bland 18-25-åringar.
Äldre tror att yngre kvinnor drabbas, och tvärtom
Onkogena HPV-infektioner kan drabba kvinnor i alla åldrar. Även om antalet cervixcancerfall är högst i åldersgruppen 30-50 år, är det många som drabbas i högre ålder. Trots detta tror kvinnor generellt att äldre kvinnor drabbas i högre utsträckning. En intressant upptäckt är att både äldre och yngre tror att den andra åldersgruppen är mest drabbad; yngre kvinnor tror i större utsträckning att äldre oftare drabbas, och tvärtom.
Livmoderhalscancer är en form av cancer vars främsta kännetecken är att den grupp av kvinnor som drabbas traditionellt sett har varit lite yngre än de som får av andra typer av cancer. Men eftersom alla sexuellt aktiva kvinnor, oavsett ålder, riskerar att smittas med HPV-virus kommer äldre kvinnors levnadsvanor spela in mer och mer.
– Ett aktivt sexliv innebär att risken för smitta kvarstår genom hela livet. Därför borde även äldre kvinnor fundera på att vaccinera sig, säger Gunilla Björk, specialist i gynekologi och medicinsk rådgivare i 1,6 miljonerklubben.
Enligt undersökningen anser äldre kvinnor sig ofta ha stor kännedom om sjukdomar som drabbar kvinnor, och detta gäller även livmoderhalscancer: Hälften av de tillfrågade uppger att de har ganska stor eller stor kännedom om livmoderhalscancer. Kännedomen om livmoderhalscancer är högre bland äldre kvinnor (52 procent, jämfört med genomsnittet på 46 procent) och 8 av 10 kan tänka sig att vaccinera sig.
Tid främsta anledningen till att kvinnor struntar i cellprovtagningen
I Sverige erbjuds alla kvinnor mellan 23 och 49 år gynekologisk cellprovskontroll vart tredje år och mellan 50 och 60 erbjuds vart femte år. Genom denna systematiska kontroll kan sjukvården upptäcka de cellförändringar som så småningom kan leda till cancer i livmoderhalsen. Kontrollen har pågått i drygt 30 år i Sverige och har resulterat i en kraftig nedgång (ca 60 procent) av insjuknande i livmoderhalscancer.
GlaxoSmithKlines undersökning visar att 6 av 10 kvinnor hörsammade kallelsen till gynekologisk cellprovtagning senast de blev kallade. Så många som 9 av 10 vet att cellprovtagning utförs för att upptäcka livmoderhalscancer i ett tidigt stadium.
Den generellt vanligaste orsaken till att kvinnorna inte hörsammade kallelsen till cellprovtagning är att man inte hade tid. Att ha blivit kallad men inte gått är vanligast i åldern 18-25 och då är det oftast för att man ”glömmer bort”. Äldre kvinnor avstår i större utsträckning än andra grupper från att gå på grund av att undersökningen upplevs som obehaglig.
Fakta om livmoderhalscancer:
Livmoderhalscancer, eller cervixcancer, är den näst vanligaste cancerformen bland kvinnor mellan 15 – 45 år världen över. Årligen drabbas ungefär 500 kvinnor i Sverige och cirka en tredjedel avlider till följd av sjukdomen.
Livmoderhalscancer orsakas av ett sexuellt överförbart virus som kallas HPV (humant papillomvirus) och alla sexuellt aktiva kvinnor riskerar att drabbas av sjukdomen. I ett tidigt stadium ger livmoderhalscancer inga symtom och därför är regelbundna gynekologiska cellprover det säkraste sättet att påvisa livmoderhalscancer i ett tidigt skede. I Sverige erbjuds alla kvinnor mellan 23 och 49 år gynekologisk cellprovskontroll vart tredje år och mellan 50 och 60 vart femte år. Denna kontroll har pågått i drygt 30 år i Sverige och har resulterat i en kraftig nedgång (ca 60 procent) av insjuknande i livmoderhalscancer.
Nytta av att vaccineras
Störst nytta av vaccination kommer flickor/unga kvinnor ha, som ännu inte utsatts för HPV, men onkogena HPV-infektioner kan drabba kvinnor i alla åldrar. Även om antalet cervixcancerfall är högst i åldersgruppen 30-50 år, är det många som drabbas i högre ålder. Detta beror bland annat på att en tidigare infektion med HPV inte alltid ger immunitet mot en ny infektion. Studier har också visat att risken för ihållande infektioner ökar med stigande ålder. Eftersom alla sexuellt aktiva kvinnor, oavsett ålder, riskerar att smittas med HPV-virus spelar äldre kvinnors levnadsvanor också in.