Gynekolog Gunilla Björk rapporterar från NAMS-kongressen (North American Menopaus Society) som hölls i oktober 2004.
NAMS är en organisation som grundades 1989 i i syfte att förstå och förbättra kvinnors hälsa under och efter menopausen. Varje år hålls en kongress i syfte att förmedla och utbyta kunskap specialister emellan.
1,6 miljonerklubbens gynekolog, specialist Gunilla Björk, deltog i år i kongressen som hölls i ett sommarvarmt Washington under ett par intensiva dagar.
Det vetenskapliga programmet hölls, säger Gunilla, på en mycket hög nivå. Dessutom var den väl anpassad till gynekologens dagliga arbete i mötet med patienterna.
Hormonbehandling
Huvudsakligen rörde sig diskussionerna om hormonbehandling under och efter klimakteriet. Risker vägdes mot vinster, med eller utan behandling.
I USA har, liksom i övriga Europa, många kvinnor slutat med sin hormonbehandling beroende på de risker som påvisats under de senaste åren. Intresset för fördelarna med hormonbehandling har varit betydligt mindre. Gunilla sammanfattar här vad analyser av olika studier och jämförelser mellan studier lett till för rekommendationer i USA.
- Indikation för hormonbehandling är klimakteriebesvär.
- Enbart slemhinnebesvär ska behandlas med lokalbehandling i slidan
- Östrogen i kombination med gulkroppshormon ökar risken för bröstcancer vid mer än fem års behandling. Det behövs fler studier som visar om det finns skillnad mellan kontinuerlig och sekventiell gulkroppshormontillägg.
- Gulkroppshormon ska ges för att skydda livmodern
- Enbart östrogenbehandling visar ingen ökad risk för bröstcancer
- Hormonbehandling är effektivt för att skydda mot benskörhet
- Hormonbehandling skyddar mot grovtarmscancer.
- Lägre doser än standard ska eftersträvas
- Behandling av klimakteriebesvär ska ske med lägsta effektiva dos och ska individualiseras till varje kvinna – det anges ingen tidsgräns för behandlingen.
Oenighet råder när det gäller rekommendationer om förebyggande av hjärtsjukdomar med hormonbehandling. Tidig insättning tycks ge ett skydd, medan insättning av hormoner i 60-årsåldern inte skyddar mot redan uppkomna skador. Därmed tycks inte heller risken för hjärtinfarkt minska.
Annat intressant att rapportera från kongressen är bland annat att fetma ökar risken för bröstcancer, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar.
Sockerfri diet ger snabb viktminskning. Vi äter alldeles för mycket socker och sockret ökar frisättningen av insulin. Insulinet sänker blodsockret och vi måste äta mera socker för att hålla blodsockernivån normal – och vi blir sockerberoende. Äter vi mer blir vi självklart också tjockare. Tänk efter på hur mycket smygsockrad mat vi äter. Bli en kritisk granskare av innehållsdeklarationer – och du kommer att må så mycket bättre. Kom ihåg att viktminskning kan normalisera blodfetterna, och risken för hjärt- kärlsjukdom därmed minskar.
Den sexuella lusten
Minskad sexuell lust får inte klassas som sjukdom. Det är ett naturligt tillstånd i livet och någonting som kan vara svårt att hinna eller orka med. En föreläsare påstod att det enda som var säkerställt var sambandet mellan längden på relationen och den sexuella lusten. Ju längre förhållande, desto sämre lust! Ja, vad tror ni?
Man redovisade också resultat av studier där man har behandlat kvinnor med låga doser av manligt hormon, testosteron – och de flesta studier påvisade också ökad lust, större sexuell tillfredsställelse och ökad sexuell aktivitet. Biverkningarna var acne och ökad hårväxt hos en mindre del av de kvinnor som provade.
En negativ påverkan av blodfetterna kunde också registreras, särskilt om man gav testosteron i tablettform jämfört med plåster. Men varken i USA eller Sverige finns det testosteronmediciner avpassade för kvinnor, vilket gör det svårt att dosera de beredningar med höga doser som finns för män. Jag är dock helt säker på, avslutar Gunilla Björk, att vi i framtiden också kommer att ge lite testosteron för att ersätta den brist som uppstår i samband med klimakteriet och när äggstockarna opererats bort.