Varje ålder har sin fram- och baksida. För kvinnor i övergångsåldern kan charmen vara större frihet, ökat självförtroende och färre förpliktelser. Barnen är vuxna och utflugna, det finns tid till samvaro med partnern och väninnorna och efter många år på arbetsmarknaden vet kvinnan sitt värde på jobbet. Baksidan kan vara att kroppen inte längre orkar lika mycket som förr och att kvinnan upplever att lusten till sexuellt samliv avtar eller försvinner helt.
Att lusten avtar beror till stor del på att det också sker biologiska förändringar i en mogen kvinnas kropp, som direkt påverkar lusten. För kvinnor i klimakteriet yttrar sig det ofta som torra och sköra slemhinnor i underlivet, vilket ger upphov till sveda, klåda och smärta vid samlag. Laila Sandgren, 64 år och gift på trettiotredje året, är en av dessa kvinnor:
– För ett par år sedan fick jag problem med mina slemhinnor i underlivet. Jag var helt enkel snustorr och lusten försvann. Efter ett tag tänkte jag; så här kan jag inte ha det, jag måste söka hjälp.
Som sjuksköterska hade Laila Sandgren god kännedom om lokal östrogenbehandling och visste att det hjälpte mot torrhet i underlivet. För henne var det därför enkelt att be sin gynekolog att skriva ut Vagifem; en östrogentablett som intas vaginalt med lokal verkan.
– Effekten var nästan omedelbar, berättar Laila Sandgren. Jag kände mig normal i underlivet igen och kände att jag kunde slappna av. Även lusten kom tillbaka. Jag har bara positivt att säga om lokal östrogenbehandling. Taget som vaginaltabletter kladdar det inte, det är tryggt att använda och jag upplevde inga biverkningar.
Alla kvinnor har det inte lika väl förspänt som Laila. Det råder stor okunskap om att det faktiskt finns botemedel mot torra och sköra slemhinnor samt upprepade urinvägsinfektioner som en följd av detta. Många drar sig för att gå till läkaren och tycker det är pinsamt att ta upp problem som har med det sexuella att göra. Malena Ivarsson, klinisk auktoriserad sexolog, har lång erfarenhet av att arbeta med kvinnors sexualitet:
– Problemet är att många kvinnor lever med föreställningen om att låg sexlust, torrhet i underlivet och andra åldersrelaterade besvär är något man ska leva med. Jag tycker det är jättetråkigt när jag träffar kvinnor som säger att sex för dem är överspelat. Det är ju så lätt att åtgärda. Hjälpmedel behöver nästan alla, oavsett ålder.
Malena Ivarsson tycker att det borde vara lika självklart för kvinnor att söka hjälp för torrhet i underlivet och minskad sexuell lust, som det är för män att söka hjälp för erektionsproblem.
Få kvinnor vågar tala öppet om sina underlivsproblem, det upplevs som privat och lite skamligt. Tabun gör att många går runt och lider i det tysta och tror sig vara ensam om problemet.
– Jag saknar öppenhet och information om klimakteriet, bekräftar Laila Sandgren. Sjukvården är dålig på att informera om klimakteriebesvär. Jag tycker att läkaren borde våga fråga kvinnor i övergångsåldern om hur de mår generellt och hur deras sexliv är. Det är sällan vi kvinnor vågar öppna oss självmant.
Med lite hjälpmedel går det att ha ett fungerande sexliv även på ålderns höst, men det är inte bara det fysiska som ska fungera. Enligt Malena Ivarsson är det minst lika viktigt att tänka på att uppmärksamma sin partner, komma med gåvor och överraskningar och inte glömma bort kyssar och smek.
– Skratta och ha roligt tillsammans, råder Malena Ivarsson. Gör saker som bryter vardagsrutinen. Och ha sex! Det är bra för hälsan och kan fungera som ett stärkande kitt för att hålla liv i ett förhållande.