– ett bra sätt att bevara viktiga näringsämnen och det smakar så gott!
Det är skördedax! Både ute i naturen, med bär av olika slag, och i kökslandet. I det senare kanske du har morötter, rödbetor, gurkor, jordärtskockor, potatis m.m. Riktigt fina näringskällor allihop. Men hur tillagar du bären och grönsakerna?
Bären mår bäst av att ätas direkt förstås, men även infrysning går bra utan att de förlorar nämnvärt i näringsvärde.
Grönsaker, som du inte äter råa, ska kokas, stekas eller ugnsbakas. Ytterligare ett mycket bra sätt är att ångkoka dem. Seden att ångkoka kommer från Kina och har används där i flera tusen år. Ångkokningen är det allra bästa sättet att bevara vitaminer, mineraler, spårämnen, antioxidanter och känsliga goda fetter i alla råvaror. Vissa vitaminer ex. är mycket värmekänsliga och försvinner mycket lättare vid vanlig kokning eller stekning. Ångkokad broccoli ex. behåller 50% högre Cvitaminhalt vid ångkokning i jämförelse med vanlig kokning. Du kan också tillaga utan att sätta till fett om du vill och använda mindre med salt. Och smaken vid ångkokning, den blir så mycket bättre!
Hur gör man? En enkel ångkokningsapparat kan du själv göra genom att ha ett nätkorg/sil som du lägger överst på en vanlig kastrull. I kastrullen häller du vatten som kokas upp och sen ska fortsätta koka, inte stormkoka, under hela tillagningstiden. Maten lägger du i korgen ca 3 cm ovanför vattnet och så kastrullocket på.
Det finns också speciella ångkokningsapparater att köpa. I det asiatiska köket används ofta en ångkokare av bambu. Mer sentida ångkokare är i plast eller rostfritt stål. De flesta har flera “våningar” vilket gör att du med fördel kan tillaga hela måltiden på en och samma gång. Ingen passning behövs heller. De moderna apparaterna kostar från ca 600:– och uppåt. Bambukokarna är billigare.
Det går inte fortare att ångkoka än vanlig matlagning, så rent energimässigt är det kanske inte optimalt. Men observera dock att ex. en ångkokningsapparat inte har samma höga energiuttag som en kokplatta. Vinsten får man främst i smak och näringsvärde. Självklart behöver dina grönsaker inte vara hemodlade för att få samma goda effekt. Frysta grönsaker mår också bra i ångkokaren.
Inte bara grönsaker lämpar sig för ångkokning. Även fisk och kött, gärna kyckling, blir alldeles utmärkt tillagade med ånga. Färsk fisk och grönsaker med en god sås är en smakupplevelse utöver det vanliga, det lovar jag. Prova!
Varma sensommarhälsningar!
Margareta Holmgren
www.margaretaholmgren.se