Brustet hjärta hör vi talas om emellanåt, hjärta och smärta är ju den klassiska schlagerrefrängen. Men när Anna-Lena Brundin, komiker, sångerska och författare, satt i bilen på hemväg från en föreställning och plötsligt fick svårt att andas och kände svåra smärtor i brösttrakten var olycklig kärlek det sista hon tänkte på.
Anna-Lena Brundin
Jag trodde först att det var panikångest. Det vet jag sedan tidigare hur det känns. Att det skulle bero på hjärtat tänkte jag inte alls, jag hade bara ett par veckor tidigare gjort en hälsoundersök-ning och då fått veta att jag hade ett starkt och fint hjärta.
Anna-Lena körde hem, gick till sängs och försökte sova bort värken. – Men det var omöjligt, det gjorde så ont, jag kunde inte andas och jag kunde inte ligga ner. Till slut insåg Anna-Lena att hon måste till sjukhus där hon oväntat fick diagnosen hjärtinfarkt.
-Jag hade ju ett starkt hjärta! Och det kan man väl säga, eftersom det enligt kranskärls-röntgen inte fanns några förträngningar eller förkalkningar i hjärtats kranskärl vilket vanligtvis finns när man får en infarkt. Men när hjärtat undersöktes med ultraljud visade det att vänstra hjärtkammaren bara pumpade med 30 procent av sin vanliga kapacitet. Det Anna-Lena drabbats av var takotsubo, brustet hjärta, som är en form av akut hjärtsvikt. Precis som vid hjärtinfarkt är det bråttom, om man drabbas av brustet hjärta ska man veta att varje minut räknas.
Nio av tio som drabbas av takotsubo är kvinnor.
-Takotsubo är ovanligt, och sjukvården missar ibland diagnosen, så det finns säkert ett mörker-tal, säger professor Karin Schenck-Gustafsson. Förr trodde man att tillståndet hade en god prognos, men numera vet man att man ibland kan få det flera gånger. Om man inte får hjälp akut kan man dö av brustet hjärta.
Brustet hjärta utlöses efter svår psykisk eller fysisk stress, som exempelvis dödsfall i familjen, olyckshändelser, en operation, en naturkatastrof -eller som i Anna-Lenas fall, en sårig skilsmässa och svår arbetsstress med slitigt turnéliv och scenskräck.
Andnöd och eller bröstsmärta
Anna–Lenas hjärta blev helt återställt efter behandling med betablockare och acetylsalicylsyra, plus samtalsterapi på hjärtkliniken.
– Men rent allmänt gäller, säger Karin, att man alltid ska vara uppmärksam på symptom som svår andnöd och eller bröstsmärta i samband med svår stress. Då måste man snabbt få vård på sjukhus. Man ska också komma ihåg att tecknen på hjärtbesvär hos kvinnor kan se annorlunda ut jämfört med hur de ser ut hos män. Det gör att många söker vård för sent och när de väl gör det är ledtrådarna diffusa och svårtolkade. Förträngningarna i kvinnors kranskärl kan sitta längre ut i kranskärlssystemet och vara svåra att upptäcka på vanlig kranskärlsröntgen.
Varför det är mest kvinnor som drabbas av takotsubo vet forskarna inte riktigt, men Karin Schenck-Gustafsson menar att en förklaring kan vara sjunkande könshormoner eftersom de flesta som insjuknar är äldre kvinnor. De höga stresshormonerna behandlas med betablockerare men man måste även titta på blodfetter, högt blodtryck, fetma och inaktivitet.
Det underliga namnet, takotsubo, har sjukdomen efter ett japanskt redskap som man fångar bläckfisk med. Vänster hjärtkammare liknar nämligen fångstredskapet, ett kärl med rund kropp och långt skaft.