Det blivit inne att välja glutenfri kost trots att man kanske inte behöver det. Endast ett fåtal är glutenallergiska.
Det är en stark trend just nu att välja bort gluten ur kosten i hopp om att bli piggare, smalare och friskare. Gluten utmålas till och med som ett gift och som roten till många sjukdomar och magbesvär. Men många av de som säger sig må bättre på glutenfri kost mår antagligen bättre tack vare att någonting annat utesluts ur kosten samtidigt, det finns mycket i maten som kroppen kan reagera mot. Dessutom förväxlas ofta glutenfritt med begrepp som LCHF och lågkolhydratkost. Men gluten består av proteiner – inte kolhydrater.
Den som absolut inte tål gluten lider av den kroniska sjukdomen celiaki (glutenintolerans), som det är viktigt att upptäcka. Men den är omöjlig att diagnostisera hos en person som äter glutenfritt. Sluta därför inte att äta gluten innan du kontrollerats för celiaki. Diagnosen måste ställas inom vården, det går inte att experimentera sig fram till självdiagnos. Olika blodprov ska tas för att mäta antikroppar i blodet. I många fall behöver blodproven kompletteras med en tunntarmsbiopsi. Celiaki går inte att bota och det finns inga läkemedel. En strikt livslång, glutenfri kost är det enda som kan läka tarmslemhinnan. Den högsta dygnsmängden gluten för en person med celiaki ryms i cirka ett halvt kryddmått vetemjöl, alltså minimalt.
Celiaki är en allvarlig autoimmun sjukdom, som inte ska förväxlas med allergi mot spannmålsproteiner. Celiaki drabbar ungefär 2-3 procent svenskar, varav två tredjedelar fortfarande är utan diagnos. Vid celiaki reagerar kroppen mot gluten genom att bryta ner tarmluddet i tunntarmen. Kroppen har svårt att ta upp näringen ur maten och vissa näringsämnen bryts inte ned förrän de hamnar i tjocktarmen, med gaser och magont som följd. En obehandlad celiaki riskerar att ge näringsbrist med i längden dålig hälsa och olika följdsjukdomar.
När diagnosen celiaki har ställts blir man remitterad till en dietist med goda kunskaper om tillståndet. Gluten finns i långt många fler livsmedel än pasta och bröd och att hålla strikt glutenfri kost kräver stor kunskap om vad man kan och inte kan äta. Det är också viktigt att äta en varierad kost som gynnar tarmen och de goda tarmbakterierna. En dietist är ovärderlig för att ge råd och stöd och kunskap. Om det konstaterats att man inte har celiaki kan man förstås ändå själv välja att ta bort gluten. Då behöver man inte vara rädd för att tarmen tar skada utan kan känna sig fram till en nivå som man mår bra av. Även här behövs dietistråd för att ta reda på den egentliga orsaken till magproblemen. Om man vet vad man är känslig mot, slipper man att begränsa sig i onödan. Rätt diagnos ger rätt behandling.
Källa: Svenska dagbladet, debatt