Sverige tillhör den del av världen där psoriasis är vanligast. Trots det är kunskapen om sjukdomen förvånansvärt låg. Professor Mona Ståhle har arbetat med psoriasispatienter sedan 70-talet och har forskat om sjukdomen i 20 år.
I månadens nummer av 1,6 & 2,6 miljonerklubbens tidning berättar hon om den medicinska utvecklingen som ägt rum, om hur synen på sjukdomen har förändrats i takt med forskningens framsteg och om vad man bör tänka på som patient i möte med vården.
Rodnande, narig och ofta flagnande hud. Det är vanligen hur psoriasis visar sig utåt. Men denna ärftliga sjukdom är långt mer komplex än vad som kan uppfattas med blotta ögat.
- Psoriasis kan drabba huden och den kan även drabba leder i form av psoriasisartrit. Det finns också en stark koppling mellan psoriasis och förhöjd risk för övervikt, diabetes och hjärt- och kärlsjukdom. Nyare forskningsrön pekar även på samband mellan psoriasis och depression.
Det berättar Mona Ståhle, professor i dermatologi och venereologi vid Karolinska Institutet och överläkare på Karolinska sjukhuset. I två decennier har hon och hennes team bedrivit forskning om psoriasis och kunnat visa hur de inflammationer som orsakar psoriasisutslag på huden också påverkar andra organ i kroppen.
Ända sedan bibliska tider har Psoriasis omgärdats av missförstånd och fördomar. Det är därför särskilt viktigt att informera om sjukdomen, tillbakavisa myter och stödja patienterna.
- Många som har psoriasis känner sig ensamma och isolerade i sin sjukdom. Stigmat är prövande för de drabbade oavsett ålder, men kan vara extra besvärligt i tonåren. Det händer fortfarande att man stöter på folk som tillexempel tror att utslagen smittar. Det är helt felaktigt, förklarar Mona Ståhle.
Samtidens utseendefixering, som präglas av sociala medier och overkliga kroppsideal, har på många sätt gjort den sociala dimensionen av sjukdomen svårare. Men mycket har också blivit bättre för patientgruppen.
- Jag har varit hudläkare sedan slutet av 1970-talet. Då fick patienter med svår psoriasis behandling med salvor. Det var ett heltidsjobb att hålla efter sjukdomen, och man fick tillbringa mycket tid inlagd på sjukhus. I takt med att forskningen har fördjupat vår förståelse av psoriasis olika mekanismer har läkemedelsföretagen kunnat utveckla en rad nya behandlingar. I dag kan vi få kontroll över sjukdomen i nästan samtliga fall, säger Mona Ståhle.
Trots vikten av tidig behandling är det många patienter som inte får rätt omhändertagande eller en korrekt diagnos. Om man lider av psoriasis finns det goda skäl att vara framåtlutad i kontakten med vården, så att man får träffa en specialist som är kunnig och intresserad.
- Psoriasis, särskilt i lederna, kan vara svårt att diagnosticera. Om man inte får sin sjukdom under kontroll i primärvården bör man få träffa en specialist. Och alla barn med psoriasis ska åtminstone undersökas i början, så man kan säkerställa diagnos, säger Mona Ståhle
Artikeln är framtagen i samarbete med UCB Pharma