Något som du alltid tagit för givet fungerar inte längre. Plötsligt trycker det på i tid och otid.
Blåsan känns ständigt sprängfylld och du får springa upp och kissa nätterna igenom. Ibland hinner du inte ens till toaletten innan det är för sent, och du måste alltid ha koll på var damrummet är. Du kanske har problem att hålla tätt vid fysisk ansträngning. Till och med när du skrattar eller nyser kommer det en liten skvätt.
Att inte kunna hålla tätt känns skamligt och äckligt. Luktar jag? Är det fläckar på kläderna? Kommer någon att märka något?
Tillvaron förpestas.
En runda på stan blir en snitslad bana mellan de läbbiga och utrotningshotade offentliga toaletterna. Det är jobbigt att planera sina aktiviteter utifrån blåsans direktiv. Det är inte lika roligt att göra saker som du tidigare gjort och TV-reklamen med de vackra, harmoniska kvinnorna som bär inkontinensskydd känns som ett hån.
Bli fri från toa-terrorn
Men det finns tröst, bot och hjälp. Det går att göra sig fri från toa-terrorn. Och man behöver inte börja med bindor, det finns andra vägar att gå. Det finns enkla operationer, medicinering och träning.
Överaktiv blåsa och ansträngningsinkontinens är ett vanligt folkhälsoproblem, minst en halv miljon svenskar har besvär med urinläckage, och var femte kvinna har problem med trängningar. Inkontinens är inte en naturlig del av åldrandet och det finns ingen anledning att acceptera det. Sök vård för dina besvär och ge dig inte förrän du fått hjälp.
Att leva med inkontinens
Att leva med överaktiv blåsa eller ansträngningsinkontinens kan innebära stora sociala begränsningar. De ständiga och oförutsedda läckagen gör att många undviker att utsätta sig för nya situationer där man kanske inte vet var man har närmsta toalett. Många isolerar sig, och den här gruppen av kvinnor drabbas oftare av depression och nedstämdhet än andra.
Det är vanligt att hålla masken. Vissa skyller på ivrigt vattendrickande andra på att det tar urindrivande medicin.
Några kvinnor berättar om hur det är att ha en opålitlig blåsa
“Att gå på stan är som att löpa gatlopp mellan offentliga bekvämlighetsinrättningar och restaurangernas toaletter. Det gäller att alltid fylla fickorna med småmynt. Om man sedan blir nobbad att använda toan på något café blir det inte roligt. Det har hänt att jag gjort i byxan vid ett sådant tillfälle. Det är verkligen förnedrande. Men det gäller att ha gott humör och rena trosor i handväskan.” Kvinna, 57 år
“Mamma har problem med ansträngningsinkontinens, och nu efter att mitt andra barn fötts, märker jag att det börjat för mig också. Det händer att jag inte klarar av att hålla tätt om jag hostar eller hoppar samtidigt som jag är kissnödig. Och om jag sitter helt avslappnad när jag nyser, då är det kört. Då blir det en dusch i trosan. Jag måste verkligen börja med knipövningarna igen.” Kvinna, 31 år
“Jag måste säga att det här är mer än ett medicinskt problem, det påverkar ju allt. Man törs inte ha sex, man törs inte åka bil med dem man inte känner, man blir totalt hämmad, för tänk om jag kissar på mig! Det är helt förödande och det finns så dålig information om vilken hjälp som finns. Alla vill ju inte ha blöja!” Kvinna, 44 år