Ibland har man helt enkelt inte tid eller minsta lust att bli förkyld. I förkylningstider kan det därför finnas orsak att komplettera med näringsämnen som zink, selen och c-vitamin. Färsk vitlök har också visat sig ha hämmande effekt på såväl virus som bakterier. Det finns också flera naturläkemedel med immunförsvarsstimulerande effekter som kan sägas ge kroppen ett slags självhjälp för att bekämpa och motstå förkylningar.
– Det är mycket vanligt att drabbas av förkylning och vi får i genomsnitt en förkylning per man och år, berättar Sven Britton, professor och överläkare inom området infektionssjukdomar.
Sannolikheten att få ett effektivt vaccin som står emot alla hundratals typer av förkylningsvirus är mycket låg. Det är en mycket kort inkubationstid för förkylningar, mindre än ett dygn, kortare än för de flesta andra infektionssjukdomar. Man är smittsam i inledningsskedet och kontaktsmitta är den vanligaste smittvägen.
Man blir inte mer förkyld för att man vistas i kyla. Hård mental stress kan däremot ha en negativ påverkan på immunförsvaret. Påtagliga försämringar av immunförsvaret har påvisats vid till exempel skilsmässa och närståendes död.
Som följd av intensiv fysisk eller psykisk utmattning utan tillräcklig återhämtning börjar kroppens försvar fungera sämre. Då riskerar vi också att lättare drabbas av förkylning. Så länge stresshormonerna är på topp orkar immunförsvaret men när man därefter slappnar av och vilar kan man lättare bli sjuk.
Vad kan man göra för att undvika förkylningar?
Stefan Brandt, läkare och forskare vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet ger följande råd om hur vi ska motstå förkylning:
- regelbunden och måttlig träning är ett utmärkt sätt att stärka sitt immunförsvar. Alltför hård träning samt stress försämrar istället immunförsvaret.
- Att äta rätt och att äta tillräckligt är mycket viktigt. Immuncellerna mår inte bra av dålig och bristfällig kost. För lågt intag av frukt och grönsaker men även energibrist, något som ofta förekommer hos äldre, har stor betydelse för vårt immunförsvar.
- Om man vet med sig att man har dåliga matvanor kan man behöva komplettera med exempelvis mikronäringsämnen som zink, selen och c-vitamin eller ett allmänt kosttillskott. Färsk vitlök har visat sig kunna ha en viss hämmande effekt på såväl virus som bakteriers tillväxt.
Det finns också flera naturläkemedel som har immunförsvarsstimulerande effekt som kan sägas ge kroppen ett slags självhjälp att bekämpa och motstå förkylningar. Några av dessa är ginseng eller olika medel som innehåller echinacea som till exempel Esberitox, ett naturläkemedel som kan hjälpa om man är extra utsatt eller känslig.