Hur bra är din munhygien? De senaste åren har forskare hittat flera samband mellan dålig munhälsa och allvarligare allmänsjukdomar.
Maryam Pourmousa
Att ta hand om våra tänder och vår munhälsa är viktigt, det vet vi, men att dålig munhälsa är starkt förknippat med allmänsjukdomar kanske du inte hade riktigt lika bra koll på. Maryam Pourmousa, specialist på tandlossning, berättar om riskerna.
– I längden vinner du mycket på att gå på regelbundna kontroller hos tandläkaren. Det är bättre för både plånbok och hälsa, säger Maryam Pourmousa, specialist på tandlossning på Wasa Tandklinik och ordförande för Sällskapet för Parodontologi i Stockholm.
Parodontit, eller tandlossning som det också kallas, är ett hett ämne inom forskningsvärlden. Det är också en av våra vanligaste folksjukdomar och orsakas av en inflammation i tandköttet. Hittills har forskningen bland annat visat att patienter med svår parodontit löper ökad risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Forskarna tror att detta beror på att bakterier och cytokiner frisätts från det infekterade tandköttet och sprids ut i blodomloppet, vilket kan påskynda åderförkalkning i blodkärlen.
Sök vård i tid
Om man inte behandlar parodontit i tid kan bakterierna sprida sig ner och angripa käkbenet. Låter man det fortgå kan infektionen förstöra fästet för tanden så pass mycket att tanden lossnar.
-De som bara går till tandläkaren när de har ont i en tand missar ofta att de kan ha begynnande tandlossning. Då upptäcks det försent och i värsta fall kan det innebära att tänderna blivit rörliga och inte går att behålla, därav vikten av regelbunden tandvård säger Maryam Pourmousa.
Maryam Pourmousa tror att framtida forskning kommer hitta ännu fler samband mellan andra sjukdomar och parodontit.
– Jag tycker att det borde vara lika självklart att söka vård för en infektion i munnen som det är att söka vård för andra infektioner i kroppen.
– Vi måste börja se munhålan som en del av kroppen och inte som en separat del. Drabbas munnen av en infektion så kommer det påverka hela kroppen, säger Maryam Pourmousa.
Svårt att upptäcka själv
För att upptäcka tandlossning i ett tidigt skede mäter tandläkaren tandköttsfickor och med röntgen kontrolleras tändernas fäste i käkbenet.
– Parodontit utvecklas långsamt och eftersom infektionen sällan gör ont eller syns på utsidan är den svår att upptäcka utan att göra en grundlig undersökning.
Vad kan man då göra själv?
– Noggrann rengöring med tandborste, tandtråd eller mellanrumsborstar är det enklaste knepet för att undvika inflammerat tandkött. Med förbättrad munhygien läker en ytlig tandsköttsinflammation (gingivit) på några veckor. Allvarligare parodontit kräver dock mer omfattande behandling, säger Maryam Pourmousa.
Maryams fem bästa tips för bättre tandhälsa:
|