Stina Wollter har skapat ett ärligt, kärleksfullt och inkluderande rum på Instagram. Ett rum för den som inte vill bombarderas av skrytiga och tillrättalagda bilder. På bara några månader har över 30 000 klivit in och gjort henne sällskap. – Det är helt fantastiskt det som händer. Vi har slutit upp som en stor kropp, det går inte att förklara hur vackert det är, säger Stina.
Det var ingen medveten strategi. Konstnären Stina Wollter skapade ett konto
på Instagram för att dela med sig av sin vardag och sin konst, sina tankar och reflektioner. Men ganska snart märkte Stina att hon började få väldigt många följare och i somras fullkomligt exploderade antalet. I skrivande stund är det 31 000 personer som följer henne. När du läser det här reportaget kommer det med all säkerhet att vara några tusen till.
Vad är det som lockar så många att trycka
på Följa-knappen? När man kommer in på Stinas Instagram-
konto ser man en levnadsglad, humoristisk och ärlig kvinna. Det finns till exempel ett filmklipp som visar när Stina dansar
i bara underkläderna i köket, bland kastruller och disk. Hon rör sin kropp fritt till musiken. Rörelserna är inte begränsade av andras åsikter, samhällets kroppsideal eller normen för hur en kvinna i hennes ålder borde bete sig. Hon låter låren smacka ihop och brösten guppa! Och när man sitter där med mobilen i handen och tittar vill man inget hellre än att göra henne sällskap där i köket. Sättet som Stina förhåller sig till sin kropp måste vara så befriande. Hon verkar vara ett med sin kropp, den finns där för att njuta och ha roligt med. Vilket skiljer sig helt från hur vi kvinnor lär oss att se på våra kroppar; som något vi ska kritisera, dölja och förändra.
Är det inte läskigt att lägga upp en dansvideo på sig själv?
– Visst finns det en liten flicka inom mig som känner att det är läskigt att stå där och dansa. Men vet du vad, jag orkar inte krympa mig själv längre. Jag har nekat mig det här för länge. Jag tänker inte hålla tillbaka och inte visa min kropp bara för att den och min ålder inte passar in i normen för vilka kroppar som ska få synas. Här är jag och jag dansar om jag vill!
För Stina har Instagram gått från att vara en rolig möjlighet med mobilen till att bli ett verktyg att göra uppror med.
– Det är nu jag förstår hur mycket jag låtit min självbild påverkas av det sjuka samhället vi har skapat för oss själva. Och den vetskapen gör mig rasande! Nu gör jag uppror! Med dans!
En dag i augusti, när Stina var i Göteborg och jobbade, trillade det plötsligt in flera sms där det stod ungefär samma sak: ”Vi stöttar dig”. Stina förstod först ingenting. Stöttar
i vad? Vad har hänt? Det visade sig att TV-programmet Malou efter 10 hade ett inslag som handlade om kvinnor som är ”kroppspositiva” (alltså positiva till sina kroppar oavsett hur de ser ut). Ett program Stina fått erbjudande om att medverka i men tackat nej till. Bloggaren Katrin Zytomierska hade däremot tackat ja och satt nu och dissade, bland annat, Stinas kropp. Klipp när Stina dansar spelades upp samtidigt som den ena förnedrande kommentaren efter den andra flög ut ur Katrins mun. Att Stinas kropp är äcklig och ful för att den inte ser vältränad och nedbantad ut.
– Jag blev jätteledsen. Att få höra sådant om sig själv var hemskt. Jag åkte ner på botten. Jag kände mig som en tjock pajas som offrats för lite kul teve, säger Stina.
– Men det som hände sedan var underbart. Det var så många som mobiliserade sig och sa att nu får det vara nog. Nu måste vi sluta ha åsikter om varandras kroppar. Barn blir mobbade
i skolan, de får ätstörningar och vantrivs med sitt utseende, det är vi vuxna som med vårt kategoriserande skapar det här, säger Stina.
Både Malou-redaktionen och Katrin Zytomierska gick ut offentligt och bad om ursäkt. Malou-redaktionen bad om ursäkt för upplägget av programmet och Katrin för vad hon sagt. Men i ursäkten lade Katrin ändå in att hon fortfarande stod kvar vid sin uppfattning, men att hon hade kunnat formulera sig smidigare (vilket typ av ursäkt det nu är …).
– Nu i efterhand kan jag ändå känna att det blev bra. Jag tycker att jag lyckades skicka tillbaka skammen där den hör hemma. Hur kan man döma en annan människas kropp? Är du inte klok?! Är ditt liv inte större? Vi lever i en värld där människor mördas, och det du hatar mest är ett par dallriga lår. Jag tycker det blev tydligt att det finns två vägar att gå. En där vi lägger all energi på våra kroppar, gör dem till våra projekt. Och en väg där livet i sig är projektet. Jag vet i alla fall hur jag vill leva och åldras.
Om en man i 50-årsåldern hade lagt upp ett klipp på när han dansar, hade det knappast blivit så intressant att det går att göra ett helt program på teve om det.
– Att Stina Wollters dans väcker uppståndelse säger en hel del om vår tid. Det är 2015 och fortfarande
är kvinnokroppen något som ska
diskuteras. Det är tråkigt och faktiskt absurt att det som kvinnor kämpade
så hårt för på 70-talet fortfarande är aktuellt. 40 år senare och vad har hänt? Säger Anja Hirdman, medieforskare och författare.
– Kvinnan är fortfarande tätt förbunden med sin kropp, hon bestäms av sin kroppslighet. Till skillnad från mannen som bestäms av sitt förnuft och sin hjärna.
Varför är kvinnokroppen fortfarande så laddad?
– Det är starka krafter som är intresserade av att upprätt-hålla kvinnokroppen som ett objekt. Företag som säljer produkter använder sig av kvinnokroppen. Den säljer såväl en dröm kvinnor kan sträva efter, som bra sommardäck.
En annan som fick sina bilder kritiserade av Katrin Zytomierska i Malou efter 10 var Anna Davidsson. På Instagram går hon under användarnamnet ”Apan satt i granen”. Hon är också sådär ärlig och härlig på Instagram, precis som Stina.
– Jag brydde mig faktiskt inte att min kropp blev dissad i teve, säger Anna. Precis lika lite som hon bryr sig när hon får elaka kommentarer under sina inlägg.
– Jag låter de elaka kommentarerna stå kvar. Och jag lägger
heller inte energi på att bemöta dem. Jag vet inte, men jag blir helt enkelt inte så påverkad. När folk säger elaka saker om någon annans kropp tycker jag det säger så mycket om den personen att mitt agerande blir överflödigt, säger Anna som jobbar som gymnasielärare i svenska och religion. Eftersom många elever följer henne i sociala medier ser hon det som en bra möjlighet att diskutera kommentarerna i klassrummet i stället.
– På svenskan kan vi diskutera retoriken som används och på religionslektionerna diskuterar vi etik och moral. Det är tacksamt att tala om det här, eleverna är mycket intresserade eftersom de själva spenderar så mycket tid på sociala medier.
För Stina Wollter har hennes Instagram-konto blivit hennes sätt att hantera omvärlden. Ett inkluderande rum där hon bjuder in kvinnor (och män) att göra henne sällskap.
– Överallt möts vi av kvinnokroppar som bara får se ut på ett sätt. I reklam, kultur, litteratur. Det är vår tids största lurendrejeri att vi måste jaga en ”snyggare” kropp. Det har gjort att vi stirrar ner på våra magar i stället för ut på världen. Så jag använder Instagram för att visa upp en annan kropp. Jag ställer upp med min kropp om det kan göra skillnad för andra, säger Stina.
Och skillnad, det gör det. Stina har fått tusentals kommentarer, sms och mail.
– Jag minns speciellt ett mail jag fick från en mamma. Hon berättade att hennes dotter satt och grät för att hon skämdes för sin kropp. Hon är 9 år. Ja, så illa ser verkligheten ut. Men då visade hon sin dotter min dans. Hon fick se att kroppar kan se olika ut, och det gjorde att dottern mådde bättre, säger Stina och lägger snabbt till:
– Men alltså, att en liten flicka tycker illa om sin kropp. Vad är det för sjuk värld vi skapar för dem? Vi måste börja analysera och reflektera, och inte vara som en fårskock som går dit nästa föryngringskräm hägrar. Jag dansar för de här flickorna. Men jag dansar också för min mamma. Hon är 86 år gammal, mager som en sticka, men fortfarande livrädd för fett. Hon frågar om maten hon serveras på ålderdomshemmet
är fettbindande och hon tänker fortfarande på kalorier.
Stina dansar också för sin syster, Ylva, som dog i anorexi. På begravningen – när Stina stod vid sin systers kista – lovade hon att leva för Ylva, kämpa för Ylva, äta för Ylva och dansa för Ylva.
Regissören och skådespelaren Mia Westin, på Instagram
@littlemiskey, startade hashtagen #dansaförstina i samband med kroppshånet i Malou efter 10. Stinas egen hashtag heter #stinawollterdansarförlivet och den startade Stina långt före incidenten i tv4.
Andra populära hashtags på samma tema är #dansaförlivet #allbodiesarebeautiful #effyourbeautystandards #bodypositive #honormycurves.