En dag fick vi följande brev från en av våra medlemmar:
Hej,
Jag måste bara berätta att för 5 veckor sedan drabbades jag av hjärtinfarkt. Jag hade känt mig lite andfådd ett tag och trodde att det berodde på att jag hade det lite stressigt kring mig. Det började en onsdag och jag blev bara sämre för var dag. På fredagskvällen var det riktigt illa och då kom jag ihåg vad som stod i en artikel i ”vår” tidning för ett bra tag sedan, om oss kvinnor och hjärtproblem. Det var absolut minnet av artikeln som gjorde att jag åkte till sjukhuset. Nu, efter en fantastisk vård och omtanke, på S:t Görans hjärtintensiv är jag hemma och vilar, jag är fortfarande ganska trött.
Jag vill med dessa rader tacka och tala om att jag är jätteglad att jag är medlem!”
Monica
Vi blev förstås väldigt glada, framförallt över att Monica tillfrisknar, men också för att de frågor vi driver hamnar rätt!
Vi passar på att repetera artikeln, kanske är det fler som känner igen sig:
Extremt trött? – Det kan vara en förvarning om hjärtinfarkt
Extrem trötthet kan vara en varning för kvinnor om att de är på väg att få en hjärtinfarkt.
Kraftlösheten kan komma upp till en månad före infarkten och om kvinnorna vore uppmärksamma på signalerna kunde många slippa infarkten. Detta påvisas i en undersökning som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Circulation. Undersökningen omfattade 515 kvinnor som diagnostiserats med hjärtinfarkt.
70 procent av kvinnorna rapporterade den vanligaste förvarningen, extrem trötthet. Hälften hade svårt att sova, var fjärde hade problem med matsmältningen och en tredjedel kände sig oroliga och ängsliga. Traditionella symptom som värk eller känsla av tyngd eller press över bröstet rapporterades däremot inte av ens en tredjedel av kvinnorna. Riskgrupperna för infarkter, det vill säga kvinnor som röker, väger för mycket eller har diabetes bekräftades i studierna.
Docent Karin Schenck-Gustafsson säger att det är viktigt att kvinnorna är uppmärksamma på och medvetna om sina symptom. Kvinnor tror alltid att de ska dö i bröstcancer när det i själva verket är hjärt- kärlsjukdomar de dör av. Men kvinnor får sina infarkter senare än män, oftast efter 55 års ålder. Det är också vanligare hos kvinnor att hjärtinfarkter beror på rubbningar i inflammatoriska faktorer eller blodlevringsfaktorer än förkalkade blodkärl. Det är svårare att upptäcka förkalkade blodkärl hos kvinnor. Vid en vanlig kranskärlsröntgen kan kvinnornas kranskärl se bra ut trots att de haft en hjärtinfarkt. Men man kan hitta en tidig förändring om man granskar med ultraljud, menar Karin.
Kvinnor som drabbas av hjärtinfarkt känner sig ofta illamående, andfådda och trötta. Om besvären är intensiva och håller i sig mer än 15-20 minuter är det varningssignaler att ta på allvar, speciellt om man har riskfaktorerna för hjärtinfarkt.
Att det tar längre tid för ambulansen att komma när en kvinna drabbats av hjärtinfarkt än om en man drabbas av bröstsmärtor är sant. Men, säger Karin, det är inte någon komplott mot oss kvinnor, det beror på att besvären är så diffusa.
Om skadlig stress
Apropå Monicas hjärtinfarkt ger vi här lite tips om hur man hanterar skadlig stress, det kan inte vara fel så här i jultider när alla kvinnor stressar långt mer än de borde.
- Lär känna dina stressreaktioner ( hjärtklappning, svettning etc.) och utnyttja dem som signaler
- Försök att ta reda på vad som framkallar reaktionerna. Och försök att bli av med roten till det onda
- Gå inte i taket över småsaker.
- Oroa dig inte för morgondagen i onödan. Det som kan hända i övermorgon kanske inte alls händer.
- Dra inte på för full gas för händelser som inte kräver det.
- Det finns alltid en alternativ lösning till svåra problem. Sök den.
- Om du inte kan fly eller kämpa; acceptera situationen och sök kompensation på andra områden.
- Ge och ta emot mänskligt stöd, alla behöver vi en axel att luta oss emot.
- Slåss inte mot fantomer, ta reda på verkligheten och var realistisk i dina målsättningar.