Överläkare Christer Enkvist publicerade söndagen den 11 januari en debattartikel i Dagens Nyheter som säkert fick många av oss att sätta morgonmålet i vrångstrupen. I sin artikel, rubricerad Fel att vi blir feta av fett skriver han bland annat:
“Det är lika dumt att tro att man blir fet av att äta fett som att tro att man blir grön av att äta grönsaker. Undersökningar visar att aptiten och inte kalorierna är avgörande för risken att drabbas av övervikt och fetma. Kolhydrater som pasta, socker och bröd ger kroppen insulinkickar som snabbt gör oss hungriga igen. De höga insulinnivåerna gör samtidigt att fettet inte bryts ner. Vi blir fetare och fetare. Med fetare mat hålls däremot aptiten i schack…
Kolhydrater stimulerar bukspottkörteln att producera insulin mer än vad både fett och äggviteämnen gör. Samtidigt är det dessa båda sistnämnda som gör att vi blir mätta och inte behöver äta så snart och så mycket igen. Ska vi undvika de ämnen som gör oss mätta och i stället äta kolhydrater får vi för mycket insulin i blodet och vi blir snabbt hungriga igen och äter då mellanmål. För att undvika fett tar vi då kolhydrater igen varefter insulinet strömmar till och vi är inne i en ond cirkel…
Ännu mer obehaglig blir tanken på ansvaret för fetman om man tänker på en rad andra tillstånd som man menar förorsakas av fetman, som typ 2 diabetes. Tanken att först blir man fet och sedan får man typ 2 diabetes, måste då på logisk grund bytas ut mot en hypotes som då formuleras; det är samma orsak till fetma som till typ 2 diabetes – det höga intaget av kolhydrater.”
(Utdrag ur debattartikel publicerad i Dagens Nyheter 11 januari, 2004, författad av överläkare Christer Enkvist.)