Enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften The Lancet dör fler kvinnor med diabetes typ 1 i förtid. Forskarna undersökte risken att drabbas av problem med hjärtat eller njurar till följd av typ 1-diabetes, och fann att kvinnor har dubblerad risk att dö i förtid av hjärtkärlsjukdom. Detta jämfört med diabetessjuka män.
Att kvinnor har sämre blodsockerkontroll kan vara en orsak, något som redan visar sig i tonåren. – Det här kan bero på att kvinnor saknar det stöd som männen ofta får hemifrån och kvinnorna har ett större behov av stöd ifrån sjukvården också, säger Kerstin Brismar som är professor i diabetesforskning vid Karolinska Institutet, till SVT.
Hon tror däremot inte att kvinnor får sämre diabetesvård än män.
– Nej, det har vi inte kunnat se, däremot har studier visat att kvinnor har ett större behov av kontakt med läkare och sjuksköterskor och det kan bero på att kvinnor fokuserar mer på sina familjer istället för att prioritera sin egen hälsa.
En annan förklaring till kvinnors förhöjda risk kan bottna i hormonet östrogen som har en skyddande effekt vid hjärtkärlsjukdom. Under de fertila åren går östrogenproduktionen ned vilket innebär att kvinnor med typ 1-diabetes kan hamna i klimakteriet upp till tio år tidigare, jämfört med dem som inte har sjukdomen.
– När östrogennivåerna minskar så stiger det farliga kolesterolet, ämnesomsättningen förändras och vi får en större fettmassa och bukfett. Allt det ökar risken för hjärtkärlsjukdom, säger Kerstin Brismar till SVT.
Hon påpekar att kvinnor med typ 1-diabetes kan kontakta en gynekolog för att undersöka nivån av östrogen.
– Mitt råd är att söka hjälp inom sjukvården så att man får en så bra och jämn blodsockerkontroll som möjligt och så ska man ha kontakt med gynekolog och testa om man har för lite östrogen. Då kan man fundera på om man ska ta östrogentillskott eller inte.
Jakt på oupptäckt diabetes
Var tredje svensk med diabetes vet inte om han eller hon är sjuk.I Stockholm pågår ett pilotprojekt för att enkelt screena för dold diabetes. Det är två vårdcentraler i Stockholm som erbjuder sina besökare att genomgå screening för att se om de har en odiagnostiserad typ 2-diabetes eller ett förstadium till diabetes.
Hittills har totalt 600 personer deltagit och preliminära siffror visar att fler än 30 procent har någon form av odiagnostiserad glukosrubbning. Man vill hitta individer med typ 2-diabetes och prediabetes där man med livsstilsförändringar skulle kunna åtgärda och förhindra processen till medicinkrävande diabetes. Att screena alla är alltför dyrt, det gäller att hitta dem i högriskgrupperna. Därför planerar forskarna nu att samarbeta även med andra inrättningar än primärvården. Pensionärs- och invandrarföreningar är intressanta för forskarna eftersom ålder och viss etnicitet är riskfaktorer.
Källa: Dagens medicin