Har du hört talas om sjukdomen Fönstertittarsjuka? Om svaret är nja är du inte ensam, det här är en av de vanligaste och samtidigt mest okända folksjukdomar vi har.
Av Daniel Claesson och Peter Båvenholm, Bayer AB.
Namnet kommer av att symptomen ofta lindras av att stå still. Så som man gör vid ett skyltfönster under en promenad ute på stan.
Ett märkligt namn på en sjukdom – fönstertittarsjuka. Det är såklart inte det riktiga medicinska namnet. Egentligen heter det Intermittent hälta (claudica-tio intermittens), vilket betyder periodvis svårighet att gå och röra sig. Ett symp-tom som drabbar väldigt många i Sverige, framförallt äldre. Tyvärr vet långt ifrån alla att det är en sjukdom. “Det är väl na-turligt att det är lite svårt att gå” är en at-tityd som gör att de inte söker läkare och får hjälp.
Men vad beror fönstertittarsjukan på?
Från början är det en form av åderförkalk-ning i blodkärlen. Så kallad plack byggs upp med åren och skapar förträngning-ar i kärlen. Om kärlen täpps till helt kan blodet inte cirkulera och då fungerar inte syresättningen till musklerna. Den här åderförkalkningen kallas för perifer kärl-sjukdom. Om den perifera kärlsjukdomen sitter i artärerna som försörjer benen med blod uppstår symptomet fönstertittarsjuka. Man behöver stanna och vila. Efter en stund när benen har varit stilla återkommer blodtillförseln och det känns som vanligt igen.
Att vara drabbat av fönstertittarsjuka kan vara både obehagligt och smärtsamt. Det hindrar en dessutom från att vara ute och röra sig normalt. Det kan kännas dumt att behöva stanna och den som är drabbad intalar sig själv att det inte är något fel eller låtsas inte om det. Behovet att stanna upp med jämna mellanrum blir efter ett tag något som påverkar livskvaliteten.
Peter Båvenholm, docent i intern medicin
och medicinsk rådgivare
–Många av dessa patienter uttrycker att det är svårt att beskriva symptomen. Det gör att de ibland inte får rätt diagnos, utan kan exempelvis få behandling mot smärtan istället för mot kärlsjukdomen. Det här är både en fråga om kunskap och kommunikation. Ibland kan faktiskt an-höriga vara bättre än den drabbade på att beskriva symptomen, säger Peter Båvenholm som är läkare och medicinsk expert inom hjärtakärl på Bayer.
För att förebygga fönstertittarsjuka är kost och motion de viktigaste sakerna att tänka på. Att äta lagom mycket och variera med mycket grönsaker och frukt. Dagliga promenader, att hålla igång och inte sitta stilla för länge är viktigt. Rökning är också en stor riskfaktor.
För den som har drabbats finns hjälp att få. Blodförtunnande och trombocythämmandebehandling i kombination med fysisk rörelse kan göra att tillståndet lindras. Detta är viktigt eftersom en obehandlad fönstertittarsjuka i värsta fall kan leda till amputation.
Så om du känner någon som verkar märkligt intresserad av att stanna och titta i skyltfönster. Fråga om det gör ont när han eller hon går. Det kan vara fönstertittarsjuka och då är det bäst att besöka en läkare.
FAKTA • Fönstertittarsjuka – perifer kärlsjukdom • Symptom: smärta, som går över vid stillastående • Riskfaktorer: låg fysisk aktivitet, rökning och ärftlighet. • Antal drabbade: runt 40 000 personer har sjukdomen idag, men mörkertalet kan vara stort. |