Fortfarande många som drabbas av TBE i Sverige – stor okunskap om riskområden
Den här våren har inget varit som det brukar. Coronapandemin har ändrat förutsättningarna för alltifrån vardags- och arbetsliv till ekonomi och våra närmaste framtidsplaner. Många kommer att ägna sig åt ”hemester” i sommar och passa på att vara ute i den svenska naturen. Men även fästingen är nu aktiv ute i det fria och risken att drabbas av fästingburna sjukdomar ökar i takt med att vi vistas mer utomhus.
Semestern står för dörren och rapporter visar att vi den här våren har spenderat mer tid utomhus än vi gjort på väldigt länge. Många av oss tränar ute i stället för på gym och om vi ska umgås uppmanas vi att göra det utomhus och med avstånd mellan varandra.
Med värmen kommer även fästingarna. De blir aktiva när temperaturen är fem plusgrader vilket betyder att det finns risk att smittas i stora delar av Sverige under större delen av året. Men det är nu, under sommarmånaderna, som risken är aktuell i stora delar av landet. Fästingar sprider framför allt två olika smittämnen – en bakterie som orsakar borrelia och ett virus som orsakar hjärninflammation (TBE). En borreliainfektion kan botas med antibiotika, men inte förebyggas med vaccination. Mot TBE saknas behandling, men sjukdomen kan förebyggas med vaccin.
Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att allt fler drabbas av TBE i Sverige. Det har skett en närmare fördubbling av antalet rapporterade fall de senaste 10 åren. De klassiska riskområdena är Stockholm, Sörmland och Uppsala men den geografiska spridningen har fortsatt att öka. Sjukdomen har etablerat sig i allt fler delar av mellansverige och längs västkusten, samt haft en fortsatt spridning norr och söderut i landet. Dalarna, Gävleborg, Skåne, Västra Götaland och Värmland är alla regioner där antal smittade 2019 var den högsta någonsin.
– I de traditionella riskområdena Stockholm, Sörmland och Uppsala där många väljer att vaccinera sig ser vi inte samma ökning i antalet fall som i de nyare riskområdena som exempelvis Västra Götaland, Västmanland och Värmland. Det är viktigt att komma ihåg att eventuella minskningar i antalet fall av TBE inte behöver betyda en minskad TBE-risk för ovaccinerade eftersom viruset fortfarande kommer att finnas i naturen, säger professor Björn Olsen, specialist infektionssjukdomar Uppsala Universitet.
Trots att många känner till att TBE är en allvarlig sjukdom, visar en undersökning genomförd av Ipsos/GFK Health på uppdrag av Pfizer, att det råder stor okunskap om riskområden och botemedel i Sverige idag. Den främsta anledningen att man inte vaccinerar sig är att man inte tror att man är utsatta för risk, även bland de som bor i ett definierat riskområde. Samtidigt är det endast en av fem som vet att det inte finns något botemedel för den som redan blivit drabbad av TBE.
– Det undersökningen visar kan vara problematiskt. TBE är en allvarlig sjukdom som det i värsta fall kan ta flera månader att bli frisk från och som kan ge bestående besvär. Eftersom det inte finns något botemedel mot TBE kan det vara extra viktigt med vaccination för de som bor eller planerar semester i riskområden, säger Andreas Palmborg, medicinsk rådgivare inom området vacciner på Pfizer.
TBE är en allvarlig sjukdom – så kan du skydda dig
TBE, eller fästingöverförd hjärninflammation, är en allvarlig sjukdom och det finns inga läkemedel som botar den. Behandlingen som ges syftar till att lindra symtomen och det kan ta lång tid att bli frisk igen. Dödsfall är sällsynta men somliga får bestående besvär som huvudvärk, trötthet, minnesstörningar, koncentrationssvårigheter, balansstörningar och nervskador med förlamningar. Det är därför viktigt att vaccinera sig mot TBE om man vistas i områden där smitta förekommer. Det är inte bara vuxna som får TBE, barn drabbas också och vaccin kan ges till barn från 1 års ålder.
Vaccinationsschema
Grundvaccinationen mot TBE består av tre doser. Vanligtvis får man två doser med 1–3 månaders mellanrum. Tredje dosen kan tas tidigast efter 5 månader och högst 12 månader efter dos 2. Tredje dosen bör ges inom samma fästingsäsong, eller åtminstone innan den följande fästingsäsongen börjar.
För att behålla ditt skydd behöver du ta en fjärde dos tre år efter tredje dosen och därefter en dos vart femte år.
För dig som är över 60 eller har nedsatt immunförsvar kan det rekommenderas ett alternativt vaccinationsschema och det kan vara bra att fråga en vaccinatör. Mer information om vaccinationsschema hittar du på vardguiden.se. Du kan hitta närmaste vaccinatör på fästing.nu.