Här tar vi upp aktuella frågor som ni medlemmar har ställt till vår medicinska expertgrupp.
Frågor om olika hjärtproblem har professor Karin Schenck-Gustafsson och professor Cecilia Linde svarat på.
Karin Schenck-Gustafsson Cecilia Linde
Om Takotsubo
Fråga: Hur långt har forskningen kommit kring takotsubo? Hur ser behandlingen ut i det akuta skedet samt efter det akuta skedet? Hur stor är recidivrisken?
Svar: Takotsubo är fortfarande gåtfullt. En del anser att det är en sorts hjärtinfarkt, men det är helt säkert plötslig och övergående hjärtsvikt. Nu under Covid-19 pandemin har man sett en ökning. Mest äldre kvinnor drabbas och föregås alltid av psykisk eller kroppslig (operation, akut svår sjukdom) stress.
Man vet att allt normaliseras efter någon vecka utom den akuta förhöjningen av stresshormoner (adrenalin, noradrenalin) som ligger kvar längre. Många av dessa patienter har högt blodtryck som måste behandlas eller behandlas med fler mediciner. Betablockare sätts in och de sänker stresshormonerna och blodtrycket, övrig blodtrycks-medicin är också bra. Man kan få återfall men det är inte så vanligt.
Läs mera på Hjärtlungfondens web eller på Socialstyrelsens eller från något universitet tex. Harvard, Mayo-clinics.
Om hjärtflimmer
Fråga: Är en 70 + med hjärtflimmer, som kommer väldigt sällan. Jag går inte ut i folksamlingar nu. Om jag blir sjuk i Covid-19 är det stor risk att hamna i respirator?
Jag hade bröstcancer för 2 år sedan också. En tårtbit togs bort och sedan 3 veckors strålning. Är det då en risk i sig?
Svar: Tror inte att din behandlade bröstcancer innebär någon ökad risk för jag antar att du inte tar cellgifter (i så fall nedsatt immunförsvar). När det gäller ditt paroxysmala förmaksflimmer (antar att du står på blodförtunnande) som du sällan får och om du har normal hjärtfunktion tror jag inte heller att risken är så stor, dock något ökad.
Eftersom 70 plussare i allmänhet har ökad risk så bör du nog ändå följa de rekommendationer som Folkhälsoinstitutet utfärdat med social distansering och handhygien!
Fråga: Om ni vet eller tror er veta vad förmaksflimmer kan bero på, är det för att jag är ”monterad fel sedan födsel” eller vad kan det bero på att några få procent har flimmer som startar någon annanstans än där man normalt kan åtgärda vid ablationer?
Svar: Det finns en liten andel ärftligt förmaksflimmer kopplat till vissa jonkanaler i hjärtat, men jag kan inte svara på om det gäller dig. Ofta vet man i så fall om det finns fler i släkten som har förmaksflimmer och fått det i unga år. Ibland kan det vara kopplat till långt QT syndrom som upptäcks på vanligt EKG eller sjuk sinusknuta. Men du kan ha andra hjärtfel som inte framgår av ditt brev. De flesta typer av hjärtfel såsom hjärtsvikt, klaffel kardiomyopati kan leda till förmaksflimmer liksom högt blodtryck, diabetes, övervikt, giftstruma mm.
Fråga: Är förmaksflimmer ärftligt, dvs har mina barn högre risk att få flimmer? Ena sonen är jag lite oroad över och tänker att jag ska försöka kontrollera då han har haft lite symptom och hoppigt hjärta men där husläkaren sagt att barn/ungdomar inte har flimmer så det är inget att oroa sig för.
Svar: Det är mer troligt att ungdomar har extraslag eller re-entrytaky-kardier dvs elektriska återkopplingstakykardier vilket kan upptäckas med bandspelar EKG än att de har förmaksflimmer.
Frågor angående Corona, svarar gör Kerstin Brismar, professor och specialist i internmedicin, diabetologi och endokrinologi
Hur hanterar man vardagslivet i en relation med tanke på corona och smittorisk?
Frågor: Min make är över 80 år men jag är yngre och jobbar i butik, känner oro att jag ska bli smittad och ta hem det till min make. Jag känner inga symtom än men hur ska jag göra om jag känner det en dag? Ska jag isolera mig helt från min make då? Eller ska jag sluta gå till jobbet? Vi behöver min lön men min make klarar sig inte utan min hjälp?
Svar: Detta är en knepig fråga, svår att ha ett ge ett vetenskapligt säkert svar på. Jag är i samma situation som du. Det gäller att du inte få infektionen dvs att du skyddar dig så mycket du kan; Stå 1.5-2 meter från kunder, handhygien flera gånger i timmen. Var vaksam om någon hostar eller nyser, undvik dem, gå därifrån och be någon annan ta kunden och be kunden ta hänsyn! Jag själv har handskar eller fingervantar när jag går ut för att påminna mig om att inte ta i något och vara försiktig. Ingen vet om det smittar via handtag, trappräcken etc som någon sjuk tagit i nyligen, men det är inte fel att man är försiktig, då man i lab. tester visat att viruset kan leva flera timmar tom dagar på olika material men om det därför smittar på detta sett vet ingen.
Din make måste också följa myndigheternas uppmaning och hålla sig hemma. Vissa gamla har förmågan att glömma detta och ge sig ut för att tex handla. De glömmer att det är ”förbjudet” att träffa andra än hustrun. Se för övrigt svaren vad som gäller om nedan ang om någon i familjen blir smittad.
Hur gör man om en i familjen drabbas?
Fråga: Om en i familjen får symtom ska denne helt isolera sig från resten av familjen och i sådant fall hur länge?
Svar: Om en familjemedlem blir sjuk så har säkert de andra också smittats. Det verkar dock som om mängden virus man utsatt för påverkar hur sjuk man blir, så det kan vara så att vissa i familjen får mycket lindriga symtom. Troligen kan man smitta andra redan dagen innan man känner sig sjuk. Inkubationstiden från man blir smittad till man blir sjuk är olika. Det kan variera från 3 – 12,5 dagar. 50 % av de som insjuknat har smittats redan 5,5-6 dagar före insjuknandet och 50 % senare. Enligt studie i Kina, därav rekommenderad karantän= isolering 14 dagar för att vara säker på att någon som kommer från suspekt smitto-område inte smittar innan denna kan träffa andra. Nya studier visar att man kan smitta andra upp till 25 dagar efter att man själv insjuknade i Covid-19.
Om en smittas i en familj som träffas dagligen men om alla inte varit utsatt för smittan, kan dosen virus reduceras om den som blir sjuk kan sova i ett eget rum, få egna handdukar, och helst en egen toalet. Upprepad HANDHYGIENEN med upprepade tvättning under 30 sec med tvål och vatten är JÄTTE VIKTIGT. Hosta, nysning, spott, om den sjuke blåser på dig eller du är mycket nära personens mun vid samtal sprider smitta. Se till att du inte andas in det som kommer från den sjukes mun eller näsa. Stäng din egen mun och använd munskydd så minskar risken. Spädbarn yngre än 1 år och äldre-gamla har ökad risk att blir mycket sjuka.
Går det att testa sig för coronaviruset?
Fråga: Jag har haft en väldig hosta, feber och ont i huvudet i fyra dagar nu. Finns det något sätt jag kan testa mig och se om jag har/har haft viruset?
Svar: Det finns idag tyvärr ingenstans du kan testa dig så vida du inte blir så sjuk så att du behöver söka sjukvård dvs. får andningsvårigheter eller känner dig mycket allmänpåverkad, svimfärdig, svårt att stå upp (kan vara tecken på sepsis, allmän blodförgiftning med viruset. Äldre får inte alltid så hög feber men kan det drabbas av livshotande sepsis om kräver akut vård för att överleva).
Det låter som du har fått Covid-19 influensa. Stanna hemma, vila, drick vatten och om febern är hög ta lite alvedon/paracetamol. Får du symtom som ovan, blir mycket allmänpåverkad, yr och svimfärdig sök akut. Många kan uppleva att de blir sämre vecka 2 innan det vänder. Du kommer att vara sjuk i ca 14 dagar, vissa dagar mår du bättre nästa dag lite sämre. Du är smittsam så länge du har något symtom och kan var smittsam enl nya studier upp till 2 veckor efter att du känner dig ok igen.
Mina barn är friska, kan vi ses utomhus?
Fråga: Jag har förstått att jag som 70-åring inte ska träffa mina barnbarn, eller egentligen någon alls, men alla i min familj är helt friska. Är det verkligen så att vi inte kan ses utomhus och fika och gå en promenad. Om vi inte tar i varandra utan bara ses utomhus?
Svar: Ok att ses utomhus men inte närmare än 1.5-2 meter. OM någon nyser eller hosta även utan feber så bör den personen inte var med.
Smittar barn även utan att de har symtom?
Fråga: Hur är det nu med barn, jag har hört att de kan vara smittade utan att visa symtom, att det är därför vi lite äldre inte ska träffa våra barnbarn, stämmer det? Att barn kan bära på viruset och smitta utan att ha några som helst symtom?
Svar: Symtomen kan var så lindriga att barnet/barnbarnet inte själv tänker på det, Barn känner inte av lite feber, eller tänker på lite snuva. Ett symtom kan vara att det är bara lite tröttare, lite sämre aptit, vill var nära mamma eller är lite mer missnöjd, ”grinigare”. Se mitt tidigare svar ang smitta och att viruset kan smitta dagen innan barnet känner sig eller upptäcks vara sjukt.
Jag känner mig trött och har hosta men ingen feber?
Fråga: Jag känner mig trött, har lite hosta och är snuvig men jag har ingen feber eller ont i halsen eller i huvudet. Är detta troligtvis bara en vanlig förkylning?
Svar: Det kan vara en vanlig förlkylning men också en lättare variant av Covid 19-infektion. Symtomen kan bli värre efter en vecka.
Vad är det bästa jag kan boosta min kropp med?
Fråga: Vad är det bästa jag kan boosta kroppen med i dessa tider för att bygga mitt immunförsvar? C-vitamin vet jag men hur får jag på bästa sätt i mig den högsta dosen? Och vad mer ska jag frossa i?
Svar: För ett bättre immunförsvar:
1. Motionera, promenera, gå i parker, skogen, hemma gympa
2. Kosten ska bestå av frukt, bär, mycket grönsaker i olika färger, även alla sorters lökväxter, rotfrukter, OBS! alla sorter kål och baljväxter för fibrerna skull, sockerfritt fullkornsbröd + fullkornspasta, olivolja /rapsolja, fet fisk, skaldjur, yoghurt, ägg, avocado, lite nötter/mandel, sparsamt med rött kött.
Ät inte charkvaror, snabbmat, socker, godis, drick inte läsk, saft, juice. Rätt kost gör större nytta än stora doser c-vitamin då det också påverkar vår tarmflora som kan ge ett bra immunförsvar. Av samma skäl småät inte mellan måltiderna och inte på kvällen, ät inte senare än kl 20.
3. 7-8 timmar per natt. Bäst är troligen att somna före midnatt då vårt reparationssystem och biologiska klocka är inställd på det, vilken vi stör när vi är vakna för länge på kvällen.
4. Lär dig att stressa av, ta 10 minuter morgon och middag och tänk på ingenting, dvs sitt eller ligga, slappna av stäng av all ljud/intryck och tänk bara på något abstrakt, tex en bokstavskombination som inte betyder något, detta är en typ av meditation och har jättebra effekter på stressystemet. Det finns många andra metoder typ medicinsk yoga med andningsövningar, ”tapping” mm.
Min dotter har haft Corona men är nu frisk, kan vi träffas?
Fråga: Min dotter var i Italien och åkte skidor och hon och hennes man fick Corona, de har tre döttrar som också varit i karantän hemma i över fyra veckor nu. De är nu friska, allihopa, och vi vill så gärna ses. Är de immuna nu? Kan jag träffa dem?
Svar: Om det gått 4 veckor sedan de var sjuka så borde det var ok. Man har sett i kinesiska studier att viruset kan finnas kvar i tex saliv, snuva, i drygt 2½ vecka veckor efter symtomfrihet!