Framsteg i cancervården
Cancerfonden har presenterat sin årliga rapport som sammanfattar läget inom svensk cancervård och forskning. Kampen mot livmoderhalscancer och bröstcancer har gjort stora framsteg, medan situationen för vuxna med lungcancer, prostatacancer och hjärntumörer ser sämre ut. Bäst betyg i rapporten får livmoderhalscancer där vaccination, rutinmässiga cellprover och goda behandlingsmöjligheter har revolutionerat vården. Trots det dör ett hundratal kvinnor varje år av livmoderhalscancer, så kampen är inte över. – Det går att komma längre, säger Bengt Westermark, professor i tumörbiologi vid Uppsala universitet och en av experterna i Cancerfondens panel.
(Källa: Dagens Nyheters nätupplaga)
Regelbunden provtagning minskar cancerrisk
Risken för att drabbas av livmoderhalscancer minskas betydligt för de kvinnor som regelbundet låter ta cellprover. Det visar den första genomgången av vilken effekt hälsokontrollerna med cellprover har i Sverige. Överläkare Bengt Andrae på Gävle Sjukhus är ansvarig för studien och säger till Sveriges Radio att kvinnor som är med i programmet för cellprovtagning är väl skyddad mot att utveckla livmoderhalscancer. Den som hoppar över cellprovtagningen löper två och en halv gånger så hög risk att drabbas av cancer. Och sjukdomen som då upptäcks är ofta allvarligare.
(Källa: Sveriges Radios hemsida)
Var femte skippar cellprovskontroll
Svenska kvinnor verkar tyvärr inte oroa sig för livmoderhalscancer då var femte helt enkelt struntar i att gå på cellprovskontrollerna landstingen kallar till. Dalarna och Kalmar ligger med de högsta siffrorna, 92 procent, medan Skåne är sämst, endast 73 procent kommer till kontrollerna. Regelbundna cellprovskontroller infördes i Sverige i slutet av 60-talet och antalet fall av livmoderhalscancer har sedan dess minskat med 50 procent. Fortfarande drabbas 450 kvinnor årligen av sjukdomen varav 150 dör – det är en hög siffra och en helt onödig siffra. Gå på kontrollerna, det finns alla skäl att hörsamma kallelsen.
(Källa: Socialstyrelsen)