Gentekniken som kan ta bort sjukdomar
Under århundraden har sjukvård handlat om att bota och bromsa det sjuka. En patient som har drabbats av en sjukdom ska bli frisk igen eller åtminstone leva så bra som möjligt trots sin sjukdom. I framtiden blir sjukvården och den medicinska vetenskapen allt mer inriktad på att ta bort orsakerna till sjukdomar. Genom att gå in i DNA-strängarna kan anlagen ändras så att en sjukdom aldrig uppstår.
Den moderna gentekniken öppnar upp helt nya möjligheter inom sjukvården. Genteknik beskrivs ofta som något skrämmande och filmer som Frankenstein har präglat vår inställning till att ”leka Gud”. Idag har teknologin förfinats och genom så kallad CRISPR-teknik kan man klippa i DNA-strängar och ta bort sjukdomsanlag. Detta öppnar upp fantastiska möjligheter för framtidens sjukvård.
Med den nya tekniken kommer vi att kunna förebygga svåra sjukdomar som viss cancer och allvarliga ärftliga sjukdomar. Anlagen som styr ifall de uppstår kan elimineras. Tekniskt görs detta genom att på mikronivå klippa i personens befintliga DNA-strängar.
Området ligger i den medicinska vetenskapens absoluta frontlinje. Vid Karolinska Institutet bedrivs världsledande forskning som kan bidra till medicinska innovationer vi knappt kunnat fantisera om. Sverige har goda förutsättningar genom våra omfattande medicinska data på befolkningen.
Det uppstår också etiska frågor i samband med forskningen på det här området. De flesta kan enas om att det är rätt att ta bort livshotande sjukdomar om möjligheten finns. Att låta bli att rädda en patient trots att det är fullt möjligt är anses vanligtvis omoraliskt. Sen blir nästa fråga vilka sjukdomar och/eller defekter som ska betraktas som tillräckligt allvarliga. Även frågan om förändringar i könsceller, alltså DNA-förändringar som påverkar inte bara patienten själv utan dennes kommande barn, ställer oss inför svåra frågor.
Under Almedalsveckan ordnade företaget Bayer ett seminarium om genteknikens medicinska möjligheter. Seminariet hade rubriken ”Den perfekta människan? Syftet med seminariet var att öka medvetenheten om medicinsk innovation och de etiska frågor som uppstår till följd av den nya tekniken. Inte minst är det viktigt att involvera många i diskussionen om dessa frågor. Det är vi människor som sätter gränser, inte tekniken, säger Joseffa Moritz som är kommunikationschef på Bayer i Sverige.