Daglig användning av tandborste och tandtråd (eller tandsticka) utgör grunden till friska tänder. Fluor i tandkräm stärker emaljen och skyddar mot karies – hål i tänderna. Rengörs tänderna varje dag minskar risken för både karies och tandlossning.
Att sköta om tänderna är lätt och kräver bara tandborste, tandtråd eller tandsticka och rätt teknik. I grunden orsakas problem med tänder av bakteriebeläggningar som sätter sig på tänderna och i tandköttsfickorna.
Alla människor har naturligt bakterier i saliven och vissa typer av bakterier är harmlösa eller skyddar tänder och mun. Andra är skadliga och leder till karies eller tandlossning.
Bakterier och socker leder till karies
Karies orsakas av en särskild typ av bakterier som gör att syra bildas i munnen, syran fräter på tanden som då skadas – ett hål i tanden bildas. Kariesbakterierna använder socker som näring så mat som innehåller mycket socker kan bidra till att bakterierna överlever och fortsätter att bryta ned tänderna.
För att undvika karies krävs bra rengöring av tänderna, goda kostvanor och Fluortillskott genom tandkräm eller Fluortabletter eller Fluorsköljning. Fluoren hjälper till att stärka tandsubstansen och förebygger på så sätt karies.
Tandlossning börjar med tandköttsinflammation
Tandlossning, eller parodontit, är en sjukdom som uppkommer när beläggningar med bakterier bildas i tandköttsfickorna. Runt varje tands rot finns tandköttsfickor med fibrer som fäster tanden i käkbenet, dessa fibrer bryts ned vid tandlossning och följden blir att tanden blir lös.
Det första stadiet i tandlossning är tandköttsinflammation, gingivit. Tecken på tandköttsinflammation är att tandköttet är ömt och blöder lätt. Orsaken är att bakterier skapat inflammation i vävnaden runt tandens rot.
Rengöring hjälper mot tandlossning
Bästa sättet att undvika tandlossning och karies är att ha goda vanor. Att borsta tänderna noga och då framförallt vid tandköttskanten minskar risken för både karies och tandlossning.
För att få riktigt rent behöver man även rengöra mellan tänderna dagligen – med tandsticka eller tandtråd – för att gnugga bort bakterierna från tänder och tandkött ordentligt.
Om beläggningarna inte tas bort bildas tandsten runt tänderna vid tandköttsfickorna. Tandsten är förkalkade, hårt fastsittande bakteriebeläggningar som måste tas bort hos tandläkare eller tandhygienist.
Munhygien och regelbundna kontroller viktigt
Det är viktigt att använda en mjuk tandborste och en skonsam teknik för att undvika att få tandborstskador på tänderna. Ett tips är att skölja tandborsten i varmt vatten före användning och att använda fluortandkräm utan slipmedel i.
Naturligtvis är regelbundna kontroller hos tandläkare och tandhygienist viktiga. Genom röntgenbilder och undersökning av tänder och tandkött varje år får man en bild av hur tänderna mår och samtidigt få tips och råd om tandskötsel.
Tandhygienisten tar bort beläggningar och tandsten från tänder och i tandköttfickor där du själv inte kommit åt att rengöra. Hygienisten visar var beläggningarna sitter och ger råd om hur du bäst sköter dina tänder.
Författare: Amanda Waltenberg, tandläkare och journalist
Uppdaterad: Mats Halldin, läkare och medicinsk chef, Netdoktor.se