Som utvecklings- och organisationskonsult får jag ofta frågan; Vad är handledning, vad innebär det, hur går det till och för vem är det?
Handledning/coaching – varför då?
![]() Aleksandra Elfström |
I våra liv idag behöver vi få till stånd balans i tillvaron, balans mellan de olika arenorna – arbete, familj och personligt. Den ständigt ökade stressen i arbetslivet ihop med våra egna krav och förväntningar på livet gör att frågan om hur vi får balans i livet alltmer hamnar i fokus.
Det gäller att få en balans mellan krav och förväntningar på oss själva och våra resurser och förmågor. Balans handlar om att vårda, odla och lyfta fram det jag vill, tror på, önskar och behöver. Det man ger fokus och näring kommer att växa.
Vad är handledning/coaching?
Begreppet coaching kommer ursprungligen från USA. I början använde man coaching inom idrottsvärlden för att förbättra resultat och nå sina mål. Med tiden insåg man att coaching även fungerade inom organisationer för att öka effektivitet och stärka målfokus. Idag har även egenföretagare, entreprenörer, ledningsgrupper, företagsledare, privatpersoner och par insett fördelarna med att anlita en coach/handledare.
Coaching är ingen terapi- eller kurator/mentorrelation. Ordet coaching missbrukas alltsom oftast.
Man använder det i situationer där coachen ger expertråd och svar på lösningar. Eller där man ställer allför mjuka frågor och bara väntar på svar. I båda fallen blir inte resultatet speciellt
lyckat. Handledarens/coachens roll är inte att ge lösningar på problem eller att staka ut exakt var möjligheterna ligger utan innebär att hjälpa den som handleds/coachas att själv finna möjligheterna och lösningarna.
Handledning/coaching är ett förhållningssätt och en kraftfull väg till utveckling med stor respekt för individen och en tro på individens inneboende förmåga. Den hjälper individen att fokusera på de viktigaste frågorna i yrkes- och eller privatlivet.
Många anser att handledning/coaching endast ska arbeta med nuet och framtid. Att arbeta med och lägga ner tid på att undersöka det förflutna anses kontraproduktivt. Min egen uppfattning i frågan är den att man med fördel många gånger kan backa tillbaka bandet och blicka på det som har varit för att förstå, inse och se vilka behov som behöver tillgodoses nu och framåt.
Att handleda/coacha är att ge hjälp och stöd till andra så att de lyckas med sin upppgift, löser sitt problem, hanterar sin situation eller genomför sin förändring och utveckling. Det handlar om att ställa både kraftfulla frågor med tydligt syfte i kombination med att ge feedback.
Handledning stödjer och främjar handling och inlärning genom att medvetandegöra, utmana och motivera. Den ger tid för reflektion, prioriteringar och självinsikt.
Hur går det till?
Handledning/coaching bygger alltid på förtroende och tillit. Om inte den som ska handledas känner fötroende för och tillit till den som handleder kommer det inte att fungera. Förutsättningen för relationen är kommunikation. Där det är viktigt att inse hur vi talar men framförallt hur vi lyssnar. Handledaren tillför nya perspektiv och infallsvinklar och är en samtalspartner som är uppriktig.
Handledaren arbetar eklektiskt. Hon/han använder sig av olika metoder och angreppssätt beroende på vad som passar där och då. Det handlar om att agera så att det passar den individ eller grupp man handleder. Att laga efter läge – känna in på vilket sätt man ska stödja, vänta in, trycka på, sätta fokus på och ge feedback. Vid rätt tidpunkt, på rätt sätt och i rätt mängd. För att få individen och gruppen att växa, ta till sig och utvecklas.
Vad krävs av handledaren/coachen?
Handledaren/coachen måste arbeta utifrån nyfikenhet med lyssnandet som verktyg. Hon/han tar en aktiv roll, är inriktad på handling och age
rar med kraftfulla frågor och ger feedback som driver processen framåt. Det är ett förhållningssätt som man lägger ovanpå den kompetens man i övrigt samlat på sig. Förhållningssättet måste utgå från frågor, feedback, den egna intuitionen och bygger på öppenhet mellan handledare och kund.
En riktigt bra handledare/coach har en tydlig målorientering, vet när det gäller att lyssna och när det är läga för att avbryta, fokuserar på den coachades BEHOV istället för på någon speciell metod eller teknik. Det handlar om en fingertoppskänsla – att känna när det är läge att vänta, trycka på och ge feedback och göra det vid rätt tillfälle och i rätt mängd utifrån just den individens behov. Det är viktigt att ha ett genuint intresse för och en vilja att förstå någon annas behov.
Ett handlednings- coachtillfälle sker först när handledaren/coachen och den coachade samarbetar som jämlikar och kan utbyta tankar och erfarenheter med ömsesidig respekt. Handledaren/coachen måste ha tålamod och vara uppriktigt nyfiken på den person hon/han ska handleda/coacha. Som handledare måste man använda och lita på sin intition när frågor ska ställas och svar ska tolkas. Det handlar om att ha en tydlig grund för att kunna hantera alla olika tekniker och verktyg som står till buds samt att kunna hantera det oförutsägbara i samtalet. Utifrån detta kan den coachade individen fatta avgörande beslut för liv och arbete som kommer att påverka hennes/hans liv lång tid framöver.
Vilka förutsättningar behövs för att en person ska välja handledning/coaching?
Det behöver finnas en vilja, lust och önskan att utvecklas hos individen. Det kräver mod och uthållighet för att agera utifrån vad som har kommit fram i samtalen. Hon/han behöver ta sig tid till både reflektion och handling.
För vem är handledning?
Vi leder alla, andra människor och ska fungera i förhållande till dem, som förälder, chef, medarbetare, tränare, lärare osv. Att då få någon som reflektera på ens agerande, att få bekräftelse och bli sedd, att få en belysning av behov, få feedback, få en spegling av beteendena, att få en kick och spark i baken om det behövs och sist men inte minst att skapa sina egna lösningar och möjligheter.
När jag arbetar med handledning arbetar jag med chefer, ledningsgrupper, grupper, individer och par. Där jag måste se, förstå och arbeta utifrån att varje individ, situatuation och behov är unika.
Och kräver sitt speciella bemötande och agerande.
Inget självändamål med handledning
Det finns inget självändamål med Handledning/coaching – målet är alltid att stärka individen eller gruppen i att själv ta ansvar, lita på sin förmåga, fatta beslut och följa dem, se och känna in vad hon/han behöver och vad hon/han utifrån det behöver göra nu och i framtiden. Som handledare måste man alltid jobba på att inte behövas.
Handledning/coaching handlar för mig om att lita på individens inneboende förmåga att själva lösa sina problem, göra val och ta en aktiv roll i sin egen utveckling. Som utvecklingskonsult med mer än 15 års erfarenhet av att arbeta med utveckling av företag, organisationer och människor blir jag dagligen glad över styrkan med coaching som förhållningssätt och som stöd i den processen.
Aleksandra Elfström
Utvecklings- och organisationskonsult med mer än 15 års erfarenhet av stora ledarutvecklingsprogram och grupputvecklingar.
Kontakt: aleksandra.elfstrom@comhem.se