Hjälp när man behöver hjälp
I det priviligierade Sverige i dag är sex gånger fler kvinnor sjukskrivna för utmattning jäm-fört med 2010. ”Någonstans mellan lämning på förskola och morgonmötet, mellan aw:n och föräldramötet, eller med pannan lutad mot tvättmaskinens lucka brakar kvinnorna samman” har någon sagt.
Ja, så kan det te sig i dag, där så många blir sjuka och behöver lång återhämtning för att kunna komma tillbaka till en produktiv och fungerande arbetstillvaro med rimliga vardagskrav. För hur ska samhället utan rimlighet kunna utvecklas till att balanseras mellan yrkesliv, familjeliv och lönearbete för både kvinnor och män.
I det här läget talar vi hälsa och framfört allt, kvinnohälsa. Under många år har den så kallade pigdebatten varit i gång. Den totala jämställdheten i parrelationen har ansetts vara enda lösningen på hur avlastningen ska hända – och det är en god tanke. Men det fungerar inte fullt ut. Fortfarande har kvinnorna det största ansvaret och den största arbetsbelastningen i hemmet, även om vi kommit en bra bit på väg, i alla fall i Sverige. Men kanske kan vi rätt snabbt komma ännu längre om vi lär oss att ta hjälp. Och efterfrågan på hushållsnära tjänster fortsätter öka. Det finns företag som har breda tjänsteutbud för vardagshjälp, som hos Hemfrid, där kan man köpa tjänster som innefattar mycket mer än bara städning, allt från att hämta och lämna barn på förskolan, få hjälp med tvätt och strykning, fixa trädgården, flytthjälp eller, vilket är vanligt hos de äldre, få hjälp med till exempel enklare matlagning och ärenden eller sällskap till läkaren. Det finns en mängd tjänster, det här är bara några.
Maria Andersson, VD på Hemfrid, som erbjuder marknadens kanske bredaste utbud av hushållsnäratjänster, säger att det har hänt mycket i samhället som gör att den här typen av hjälp till hushållen – vare sig det är bland de yngre eller äldre, fått allt mera uppskattning och behoven är tydliga.
–Vår grundare Monica Lindstedt startade Hemfrid för över 20 år sedan med idén om hur fler ska orka mer. Sedan dess har vi fortsatt driva och utveckla branschen. Främst är det förstås rutavdraget som varit betydelsefullt, det har gett incitamentet att börja köpa tjänster. Och när man väl börjat ta hjälp inser många vilken lättnad det ger i vardagen, säger Maria.
–Hemfrid började med veckostädning, idag erbjuder vi en helhetslösning för hemmet och familjen. Vi satsar hela tiden på utveckling för att hitta de tjänster som är mest värdefulla för våra kunder. Bland annat erbjuder vi barnpassning, trädgårdsservice och enklare hantverkshjälp. Vi kan städa ur ditt förråd, sortera gamla prylar och åka till återvinningen, så tillsammans gör vi även skillnad för miljön. Hållbarhet är viktigt för oss och vi har till exempel tagit fram egna städmedel som är miljömärkta med Bra Miljöval. Vi är också noga med att matcha hemfridare efter kundens önskemål, framförallt när det gäller våra omsorgstjänster för barnpassning och vardagsomsorg.
–Och våra anställda är anställda hos oss, av Hemfrid, med kollektivavtal vilket vi haft sedan bolaget startades. När det gäller utbildning och språkundervisning är vi delaktiga i integrationsfrågan vilket vi också är stolta över. Swedish Fika, vårt språkcafé, är ett annat uppskattat forum där vi bjuder in våra hemfridare och kunder till en gemensam fika i syfte att träna på det svenska språket.
Hög tid att ta hjälp för att orka alltså. Det handlar verkligen om kvinnors hälsa och är ännu ett viktigt sätt att skydda sin hälsa!
Läs mer på www.hemfrid.se.