Charlotta Huldt, Alexandra Charles och Åsa Regnér träffas på Berns i Stockholm för fotografering och samtal.
I Berns ståtliga salonger, med förgyllningar och speglar från golv till tak, har Alexandra Charles bestämt träff
med barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér och operasångerskan Charlotta Huldt. De ska fotograferas och har fått i uppgift av Alexandra att bära rött – en uppgift bägge får väl godkänt i. De bär vackra klänningar i samma röda nyans, och får dessutom varsin Women in Red-pin att sätta på bröstet.
– Ni ser ut som en operatrio! säger fotografen Angelica Engström och börjar knäppa bilder på Åsa, Alexandra och Charlotta.
De tittar på varandra och skrattar. Tanken att stå på scen och sjunga opera låter kanske lockande för Åsa, men det finns nog ingen sämre tid att byta jobb för henne än nu. Hon har minst sagt fullt upp och mycket handlar – som för de flesta politiker – om flyktingkrisen. Och för Åsa särskilt om ensamkommande flyktingbarn, en tillvaro långt från förgyllda salar.
– Sverige står inför en stor utmaning, människor flyr för sina liv och det är en stor samhällsuppgift vi måste hantera, säger Åsa.
Enligt Migrationsverkets siffror är den överväldigande majoriteten som söker asyl män. Kan en feministisk regering göra något åt det här? Vi vet ju att kvinnor drabbas hårdast i krig. Könskvotering i flyktingmottagandet? Extra stöd för kvinnor i de konfliktdrabbade länderna?
– Det här är en situation vi först måste lära oss mer om. Vi måste till exempel titta på hur biståndet kan utformas och vad vi kanske mer kan göra på plats i länder som Afghanistan för att stärka kvinnor och flickor.
Något annat det tittas mer på är hur hälsan bland utlandsfödda kvinnor bosatta
i Sverige kan bli bättre. I dag har kvinnor med utländsk bakgrund sämre hälsa än befolkningen i övrigt. Till exempel är risken att dö av bröstcancer högre för invandrarkvinnor eftersom de uteblir från mammo-
grafi mer än dubbelt så ofta som svenskfödda kvinnor. Invandrarkvinnors deltagande i annat medicinskt
såsom cellprovtagning och vaccinationer, är också lågt. Kvinnor från krigsdrabbade länder lider i högre omfattning av psykosomatiska sjukdomar och kronisk smärta, yrsel, matthet, andningssvårigheter, oro och depression.
– Kvinnors ohälsa ökar, därför har vi i vår höstbudget, gått in med ytterligare 1,3 miljarder som ska gå till satsningar för att stärka kvinnors hälsa. Detta utöver den satsningen som redan görs på 1,8 miljarder kronor på förlossningsvård och kvinnors hälsa som presenterades i vårbudgeten, säger Åsa.
Till exempel blir nu mammografi avgiftsfritt för kvinnor mellan 40 och 74 år i alla landsting. En satsning på 207 miljoner kronor per år. En viktig satsning för att minska hälsoklyftorna, menar Åsa. För enligt Bröstcancerföreningarnas riksorganisation är deltagandet särskilt lågt i resurssvaga områden och där en stor del av befolkningen har en utomnordisk bakgrund. Bergsjön i Göteborg är ett exempel där endast 54 procent av kvinnorna deltar i allmän mammografi. I ett mer resursstarkt område, Sävedalen i Göteborg, var deltagandet 84 procent.
Det är inte bara regeringens satsningar i budgeten som gör det möjligt för kvinnor att få en bättre hälsa, det vet särskilt du som håller den här tidningen i din hand. Du som är medlem i 1,6 & 2,6 miljonerklubben bidrar till det viktiga arbetet som bedrivs.
Just nu ligger extra mycket fokus i organisationen på psykisk ohälsa.
– Pengarna vi får in från försäljningen av den nya kalendern kommer att gå till forskning om psykisk ohälsa. I dag har stress och utbrändhet blivit den främsta orsaken till att kvinnor sjukskriver sig, så kan vi inte ha det. Vi måste komma tillrätta med varför kvinnor mår så dåligt och vad vi kan göra åt det, säger Alexandra Charles.
Ja, varför mår vi så dåligt?
– Till exempel upplever många att de måste prestera på alla plan, fortsätter Alexandra.
Åsa nickar instämmande.
– Ja, jag är extra glad att vi precis har fått igenom ytterligare en månad åt vardera förälder i föräldrapenningen. Det har visat sig att män som involveras tidigare i sina barns liv också tar ett större ansvar senare för både hem och barn, säger Åsa och tar upp det ekonomiska perspektivet.
– Hälften av alla kvinnor över 65 år är fattigpensionärer och det speglar ett ojämställt liv och arbetsliv där kvinnor är föräldralediga längre, vabbar mer och oftare går ner på deltid.
Tiden börjar lida mot sitt slut, kamerablixtrarna stängs av och Alexandra, Åsa och Charlotta lämnar det röda rummet där fotograferingen ägt rum. Ja, det röda rummet som August Strindberg och andra samhällsrevoltörer hade som möteslokal. Åsa beger sig snabbt iväg, en bil väntar på att ta henne vidare
till nästa möte. Charlotta har lite mer tid till förfogande, hon har precis börjat repetera sin föreställning som har premiär i maj nästa år.
– Det är en Bollywood-opera! säger Charlotta Huldt och hela ansiktet lyser upp av glädje när hon förklarar:
– Det är en mix av den indiska dansen Bollywood och operasång.
Charlotta förälskade sig i Bollywood-dans när hon som 16-åring reste ensam till Sri Lanka för ett sabbatsår (mot föräldrarnas vilja). När hon kom hem till Sverige igen gick hon tillbaka till skolan och på kvällarna skådespelade hon på Nils Poppes Fredriksdalsteater. Efter gymnasiet blev det sedan operautbildningar i Köpenhamn,
London och Stockholm.
Indien är något som även engagerar Alexandra just nu.
– Kvinnors hälsosituation i Indien är katastrofal. Var tionde minut dör en kvinna i Indien på grund av förlossningskomplikationer, spädbarnsdödligheten är hög och många kvinnor är undernärda samt lider av järnbrist. Därför inleder 1,6 & 2,6 miljonerklubben ett samarbete med organisationen Hand in Hand för att förbättra den rådande hälsosituation för kvinnor i Indien. Projektet heter ”Women´s Health Movement India”, och målsättningen är att förbättra
hälsosituationen för 25 000 kvinnor i 50 utvalda distrikt i den indiska delstaten Madya Pradesh.
För fem år sedan kom Charlotta på idén Bollywoodopera. Nu är det verklighet.
– Vi gör föreställningen i Botkyrka och jag kan inte vara gladare! I Botkyrka bor människor från hela världen, 100 nationaliteter och nästan 160 språk. Men vi hänger alla ihop, säger Charlotta och berättar om operans historia.
– Man kan tro att den härstammar från 1500-talets Italien, Frankrike eller något annat europeiskt land. Men opera går att härleda till Hindustan för 5 000 år sedan. Och precis som vi människor också härstammar från samma lilla plats på jorden, har den sedan spridit sig över hela världen. Det finns inget vi och dem, utan vi har alla samma ursprung och samma gemensamma kultur, säger Charlotta.
Under våren kommer 200 barn och ungdomar i Botkyrka att utbildas i körsång, dans, musik, orkesterspel och teater som ett förberedelse- och repetitionsarbete inför premiären den 25 maj på teatern Subtopia i Botkyrka.
– Med den här Bollywood-operan vill vi motverka en polarisering i samhället och lyfta fram den kulturella rikedom vi människor äger tillsammans.
Åsa Regnér
Familj: Två barn.
Favoritfilm: “Svårt att säga favoritfilm, men Taikon var bra.”
Senast lästa bok: “Forskning om ensamkommande flyktingbarn.”
Intressen: “Springa, läsa och ha trevliga samtal på de olika språk jag talar; engelska, tyska, spanska och portugisiska.”
Förebild: ”Jag har inga förebilder på det sättet, men Chiles president Michelle Bachelet använder sitt ledarskap för att synliggöra kvinnor.”
Hälsovanor: ”Jag springer varje morgon. Jag äter ganska dåligt för att jag har ont om tid och för att jag är ointresserad av matlagning. Äter dock massor av frukt eftersom det är glutenfritt.”
Charlotta Huldt
Familj: Fem barn, föräldrar, syskon, familj, två marsvin och goda vänner.
Det här gör jag helst en ledig söndag: “Ligger i sängen med en härlig man på förmiddagen. Ut och promenera med god vän, sedan mys med barnen med god mat och en film.”
Planer på julledigheten: “Indien med äldste sonen Karl Johan, scenografen Caroline Romare och Helena Andersson, som är del av det konstnärliga teamet för BollywoodOpera i Botkyrka.”
Favoritfilm: “Amelie från Montmatre.”
Motto: “Kan man vara glad åt lite har man mycket att vara glad åt.”
Hälsovanor: “Äter någorlunda nyttigt, skrattar mycket, cyklar och låter bli alkohol och cigaretter.”