Majgull Axelsson – Inställd resa till Sabarmati
En mor som inte är en mor. En dotter som inte är en dotter.
Ändå har Lykke och Fatima bara varandra. Lykke är en ganska bitsk gymnasielärare i Nässjö, Fatima ett hittebarn från Indien som än en gång har blivit övergiven, nu av adoptivföräldrarna. Hon vet egentligen bara en sak om sig själv: att hon inte heter Fatima. När hon som nyfödd hittades vid floden Sabarmatis strand fick hon namnet Meera. Det bär hon som en hemlighet, ända till den dag då hon som 18-åring sätter sig på ett tåg, fast besluten att aldrig komma tillbaka.
Moa Herngren – Svärmodern
Som ensamstående mamma har Åsa och hennes son alltid varit nära. Men relationen förändras när sonen träffar en ny flickvän som snart blir gravid. Åsa gör sitt bästa för att knyta an till sin nya svärdotter, men då Åsa försöker hjälpa till uppfattas hon som gränslös. Det blir början på en konflikt som kommer att splittra hennes familj. Det blir smärtsamt uppenbart för Åsa att den viktigaste personen i sonens liv inte längre är hon själv, utan svärdottern och den nya familjen. Och när Åsas egen mamma går bort, står hon plötsligt alldeles ensam.
Jenny Fagerlund – Mitt hemliga liv
Hur väl känner vi våra närmaste? När Moasfarmor går bort visar det sig att Moa har fått ärva hennes lägenhet på Södermalm i Stockholm. Inte nog med det, ansvaret för farmoderns kungspudel Iris har också landat på hennes axlar. Lägenheten är sliten och fylld med gamla möbler och den sörjande hunden vill inte äta. Moas första tanke är att sälja lägenheten och ge Iris ett nytt hem. Men det som börjar som ett bekymmer blir snart hennes hemliga tillflykt. Sakta går det upp för Moa att det liv hon lever med pojkvännen Ruben egentligen går ut på att anpassa sig efter honom. I lägenheten börjar hon bygga upp ett eget liv, det liv hon egentligen vill leva, långt från andras krav. Samtidigt dyker det upp brev och ledtrådar som visar en helt annan bild av farmodern än den Moa känt till. Snart inser hon att hon inte är den enda med hemligheter.
Göran Everdahl/Per Naroskin – Leenden – en fälthandbok
Våra leenden är ett ojämförligt socialt smörjmedel. Vid rätt tillfälle kan det rädda en social situation men ett elakt flin kan också utnyttjas som en välriktad attack. Vårt smil är helt enkelt känslomässig hårdvaluta! Här kommer den oumbärliga handboken som orienterar oss i den rika floran av mångtydiga leenden och inte minst, hur vi känner igen äkta och falska varianter.
Göran Everdahl och Per Naroskin ställer frågor som: Vilka av ansiktets 53 muskler medverkar i ett leende? Finns det djur som ler på riktigt? Varför gillar ingen en smilfink? Varför är många så rädda för clowner? Varför är det så svårt att le på beställning? Vad är poängen med smilgropar och varför är ett saligt leende så läskigt? Vetenskapliga fakta varvas med kulturhistoria och aha-upplevelser som gör det omöjligt att inte le.
Tareq Taylor – Det goda livet
Med sin nya kokbok vill Tareq Taylor och Sara Ask inspirera och vägleda alla som vill förbättra sin hälsa genom maten. Tillsammans har de gjort en gedigen kokbok med mat för hela dagen och hela veckan, ja, hela livet, varvat med peppande fakta om hur maten kan påverka vår hälsa. Genom att göra mindre (eller större) förändringar i vår livsstil kan vi faktiskt uppnå stora hälsovinster. Det mesta passar den som vill försöka förebygga ohälsa liksom den som drabbats av vanliga folkhälsosjukdomar som övervikt och fetma, diabetes och hjärt-kärlsjukdom – som ofta går att påverka genom en förändrad livsstil.
Patrik Lundberg – Fjärilsvägen
När Birgitta Lundberg föddes fanns det hopp, även om hennes liv. I rekordårens ochfolkhemmets Sverige kunde en arbetarflicka på landsbygden gå åtta år i skolan, ett år i husmoderskola och få ett kontorsjobb måndagen efter examen. Hon kunde spara till körkort och bil, åka på dans och hitta kärleken. Snart levde Birgitta Lundberg den svenska drömmen: Make, två barn. Volvo och villa. En välfärd som fanns där när hon behövde den. Sedan kom 1990-talets finanskris. Skilsmässan och stressen. Fattigdomen. Barnens liv till varje pris.
Patrik Lundberg växte upp på Fjärilsvägen i Sölvesborg. Nu är Fjärilsvägen en kärleksförklaring till hans mor, och en berättelse om det svenska klassamhället.
Åsa Hellberg – Kvinnorna på Flanagans
Åsa Hellberg är den som gick i bräschen för den svenska feelgood-vågen. Idag är hon en bästsäljande författare som skriver om kvinnor – och för kvinnor. Andra, fristående delen i den hyllade serien om kvinnorna på Flanagans efter Välkommen till Flanagans. Tredje delen, Nya tider på Flanagans kommer 2021.
Väninnorna Elinor och Emma har offrat allt för att hotell Flanagans ska förbli omtalat och framgångsrikt. De har lyckats och affärerna går strålande. Men priset har varit högt. De hemligheter som länge varit väl förborgade under lager av skuld och skam hotar nu att avslöjas. Hur stark är deras vänskap? Hur stora påfrestningar klarar den? Och kommer hotellet att överleva om sanningen om ägarna avslöjas?
Viveca Sten – Offermakaren
När Coronakrisen slog till i februari/mars 2020 befann Viveca sig i sitt hus i Åre. På grund av reserestriktionerna blev hon kvar i flera månader och inspirationen växte i takt med att tiden gick. Till slut hade hon skrivit en helt ny kriminalroman i en helt annan miljö än mina vanliga skärgårdstrakter – det blev Offermakaren, den första delen i trilogin Åremorden!
Historien börjar när en liftvärd en mörk decembermorgon ska starta VM6:ans sittlift. På ett av sätena ligger ett hopkrupet, stelfruset lik. Snökristaller blänker på huden och läpparna har smalnat av kylan. Sedan försvinner en ung flicka från trakten … Medan kylan tilltar och snöstormen viner dras poliserna Hanna och Daniel allt djupare in i en mörk brottsutredning som avslöjar oanade hemligheter i den lugna skidorten Åre. Som så ofta i Vivecas böcker vävs naturens krafter in i berättelsen. I skuggan av den mäktiga Åreskutan utspelar sig en nervkittlande mordgåta som kommer trollbinda både gamla och nya läsare.
Kvinnoarvet
av Amelia Adamo
I tio personligt skrivna kapitel delar Amelia Adamo med sig av sina livserfarenheter, från ”dikeskörningar” till att bli Sveriges tidningsdrottning. I boken Kvinnoarvet vill Amelia inspirera och visa att man, oavsett familjebakgrund och uppväxt, måste och kan lita till sina egna krafter, till att nå dit man inte ens vågat fantisera om. ”Det handlar om att jag har pengar som drivkraft. Men också om hur jag hanterat förluster, kärlek och längtan”. Boken är också en berättelse om kvinnoarvet, om mammaorden blev ett fundament i hennes liv. Med Amelia, Tara och M-magasin är Amelia en av landets mest välkända tidningsmakare. Två gånger har hon fått Stora Journalistpriset, hon har utsetts till Årets chef och med stor framgång gett råg i ryggen åt flera generationer av svenska kvinnor.
Ödesmark
av Stina Jackson – författare till Silvervägen
“Ödesmark” är nominerad till Årets bok 2020.
Vårvintern håller sitt grepp om Ödesmark, den lilla byn utanför Arvidsjaur. Flera av gårdarna är övergivna, lämnade åt ett långsamt förfall. I ett av husen bor Liv med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. De utgör en säregen familj, Liv känner grannarnas blickar, hon känner kundernas stirrande där hon jobbar kvällsskift på bensinmacken. Varför har hon har stannat i detta bortglömda hörn av Lappland? Alla pratar om pappa Vidars förmögenhet, om hur rik han måste blivit efter alla sina skogsaffärer… Vilket lätt villebråd familjen är … Efter debutboken “Silvervägen” återkommer nu Stina Jackson med en lika tät och oavlåtligt spännande roman om människors bundenhet till en plats och till varandra, om hur våldsamt starka banden kan vara – och om hur svårt det är att bryta mönster. Missa den helt enkelt inte!
Jag vill sätta världen i rörelse – en hyllad biografi om Selma Lagerlöf
av Anna-Karin Palm
Selma Lagerlöf. Folkkär och världsberömd, framgångsrik och hyllad.
Men bakom den etablerade bilden av Nobelpristagaren och sagotanten på Mårbacka fanns en sökande, tänkande, älskande, levande människa med stort frihetsbegär och djärva visioner. Anna-Karin Palm skriver med författarens blick på Selma Lagerlöf och ser hennes idévärld och inre liv som grundval för hennes skapande. Hon berättar om vänskaper och kvinnokamp, tidens frågor och sammanhang. Författarlivets strider och tvivel träder fram, men också det starka självförtroendet och målmedvetenheten hos en kvinna som banade nya vägar, både i livet och i litteraturen och som än i dag sätter världen i rörelse.
Tistelhonung
av Sara Parborn
Sommaren 1955 invaderas pensionat Miramar nära Båstad av bin.
Sjuttonåriga Veronika har samtidigt sitt livs första romans med konststudenten Bo, som tagit in på ett rum på pensionatet. Sommaren 2019 befinner sig relationscoachen Ebba på fallrepet efter en offentlig skandal och försörjer sig numera mest på att konstruera korsord. Hon åker till Bjärehalvön för att skriva en artikel om livslång kärlek — men den 80-åriga kvinna hon intervjuar visar sig istället ha en annan historia att berätta, den om en ungdomskärlek som försvann. Två kvinnors öden flätas ihop, och långsamt tar en vänskap över generationsgränserna form. Tistelhonung är en träffsäker roman om kärlek som trotsar tiden och minnenas hypnos, skriven med drastisk humor och ett skarpt öga för relationer.
”Gode Gud, skänk mig en tidsmaskin och skicka mig till Sara Parborns 1955. Tanken på att resa till en kurort och ta in på pensionat känns helt oemotståndligt (Dagens Nyheter)
Frusen fjäril
av Sylvia Day
Teagan är äntligen, äntligen tillfreds med livet. Hon har ett jobb hon älskar, nära vänner och ett vackert hem som hon renoverat från golv till tak. Men framförallt har hon kommit till ro med det förflutna och gått vidare. Då flyttar Garreth Frost in i huset på andra sidan gatan. Garreth är som en rasande naturkraft som vänder upp-och-ned på allt som Teagan äntligen fått ordning på. Men det hon har svårast att värja sig mot är att han är sårad och att hon känner igen sig i hans känslor. Det är en oväntad berättelse om kärlek, förlust och den oemotståndliga passionen som ändå övervinner allt. En bok att sluka från första sidan till det överraskande slutet. Väl värd all väntan på denna nya Sylvia Day!
Nätterna på Winterfeldplatz
av Elin Boardy
Berlin, sent 20-tal – en lockande plats i en livsbejakande men också farlig tid. Hit söker sig tjugoåriga Hedvig från Göteborg och i våningen på Winterfeldtplatz hittar hon den fria tillvaro hon längtat efter. Här håller Heinz och Florian fester som aldrig tar slut, här möts de avvikande, de revolutionära, de hämningslösa. Men på gatorna mullrar det, de brunas maktövertagande rycker allt närmare. Runt sig har Hedvig flera kärlekar, som politiskt aktiva Mina som blir hennes bästa vän, den allvarlige Erwin med skador från kriget, brittiske Matthew, som skriver på en roman. Alla kommer de att ha stort inflytande på Hedvig, även om allt inte är så enkelt som det i förstone verkar. Var finns friheten och hur ser den ut? Med tanke på de starka konservativa vindar som drar fram i Europa idag är det inte bara en underhållande, välskriven roman, den är också viktig.
Hormonkarusellen- Fakta och myter om klimakteriebehandling
av Hilde Löfqvist
Hormonkarusellen är en efterlängtad bok som benar ut fakta och myter om klimakteriet och hormonbehandling för klimakteriebesvär. Gynekologen Hilde Löfqvist blandar vetenskapligt kunnande med mer än 30 års yrkeserfarenhet. Hon förklarar hur mycket du själv kan påverka klimakteriet och förebygga åldersrelaterade sjukdomar genom en evidensbaserad behandling med bioidentiska hormoner. Hilde Löfqvist vill för kvinnans skull återskapa förtroendet för hormonbehandlingens övervägande positiva effekter.
Här finns 9 fullmatade kapitel om hormonbehandlingar, här finns frågor och svar och här finns berättelser om olika patientfall plus en ordlista.
Konsten att sova – Sömnexpertens bästa råd och strategier
Av Helena Kubicek Boye
Sova bra är ett välmenande råd som dyker upp i allehanda sammanhang – lätt att säga och önska men många av oss har problem både med att somna och att sova. Var fjärde svensk sover ganska dåligt och var tionde uselt.
Men man kan genom olika metoder lära sig sova gott bara man har redskapen och kan metoderna. Helena Kubicek Boye, psykolog och KBT terapeut, som i många år arbetat med sömnbehandling inom vården, ger här en mängd enkla, lättillgängliga och snabba tips, men också mer långsiktiga strategier för att få bukt med sömnproblemen.
En av dessa morgnar
av Göran Greider
…ett hjärta som brinner starkt!
Han har en ganska yvig frisyr, poeten, samhällsdebattören, tidningsmannen och TV-kändisen Göran Greider. Yvig i sitt skrivande är han också, med åsikter om det mesta mellan himmel och jord. I år fyller han sextio, och i den poetiska självbiografin En av dessa morgnar ska du stiga upp sjungande funderar Greider på trädgårdsskötsel, uppväxten och faderskapet liksom på kyrkans och politikens roll i samhället, på skillnaden mellan stad och land och hur man bäst möter världen som poet. Greider har ett hjärta som brinner starkt, det är innerligt och underhållande och mycket läsvärt.
Förlag: Albert Bonnier
Lojal
av Delphine de Vigan
Lojalitet är våra vingar och bojor.
I ett undanskymt hörn av skolan sitter trettonåriga Théo och hans bästa vän Mathis och skickar en flaska rom mellan sig. Deras lärare, Hélène, anar att något inte står rätt till med Théo men i sina försök att rädda honom går hon snart långt utöver vad hennes yrkesroll egentligen tillåter. Mathis mamma Cécile gör en hårresande upptäckt på sin mans dator och börjar ifrågasätta om hon någonsin verkligen har känt honom.
Polerade fasader krackelerar samtidigt som berättelsens fyra trådar tvinnas samman allt hårdare. Ett fängslande sträckläsningsdrama om destruktiva hemligheter och outtalade lojaliteter, som ändå levereras med känslighet och den mjukaste av röster. Det är en starkt gripande berättelse om lojalitet och om hemligheter som förtär. En perfekt bokcirkelbok!
Förlag: Sekwa
Små stora saker
av Jodi Picoult
En läsupplevelse som stannar kvar långt efter att man läst ut boken.
Ruth Jefferson är barnmorska med över tjugo års erfarenhet. Hon arbetar på förlossningsavdelningen på ett sjukhus i New York. Brit och Turk är nyblivna föräldrar som inte vill att en afroamerikansk person ska vårda deras nyfödda pojke, Davis. När Ruth är ensam på sitt skift tillstöter komplikationer och lille Davis slutar andas. Ruth tvekar först men gör sedan allt hon kan för att rädda barnet. Då är det redan för sent. När Brit och Turk anklagar Ruth för mord får vi följa hela den komplicerade processen genom de inblandades ögon. Ruth, som försöker skydda sin tonårsson från den uppståndelse rättegången innebär, Kennedy, den vita försvarsadvokaten som inte vill blanda in ordet ras i frågan, Turk, som från barnsben formats till en rasistisk vit makt anhängare och som lever enligt sin tro.
Berättelsen är ett intelligent och uppriktigt utforskande av rasism, privilegier, fördomar och rättvisa. En fängslande historia som ger oss tankeställare snarare än enkla svar. Boken blir snart film med Julia Roberts och Viola Davies i rollerna. Mästerlig! skrev New York Times
Förlag: Louise Bäckelin
Rävlystnad
av Solveig Vidarsdotter
En miljöaktivist hittas död i en snödriva nära fjällhotellet i Stora Blåsjön, Jämtland.
Den unga kvinna som hittats har länge kämpat för att rädda traktens fjällrävar som hotas av kommunens storslagna planer på att bygga ut skidanläggningen och satsa på turismen. Men det är väl inte skäl nog för mord? I stillsamma, fina gamla Jämtland? När poliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo tar upp jakten på mördaren samtidigt som en våldsam snöstorm drar förbi blir situationen kaotisk. Härlig jämtländsk högspänning i naturskön miljö.
Förlag: Lind&Co
Tsarens dotter
av Gill Paul
En oförglömlig historia som rör sig mellan seklen om kärlek, skuld och saknad.
1914. Tsarens rike håller på att gå under och familjen Romanovs framtid blir alltmer osäker. Storhertiginnan Tatiana är förälskad i officeren Dmitri och de drömmer om en gemensam framtid. När familjen Romanov fängslas och flyttas långt ut i Sibirien sätter Dmitri en våghalsig plan i verket för att rädda Tatiana.
2016. Kitty Fisher lämnar hals-över-huvud London när hon upptäcker att hennes man är otrogen. Hon åker till den lilla stuga i USA som hon nyligen ärvt efter sin gammelfarfar som hon aldrig kände. Där, på stranden, hittar hon ett halssmycke som kommer att leda henne till en djupt begraven familjehemlighet där den ryske tsarens dotter och en brittisk journalist sammanlänkas genom ett av historiens stora mysterier. Berättelsen rör sig mellan seklen och berättar en oförglömlig historia om kärlek, skuld och saknad.
Gill Paul är en storsäljande brittisk författare som blivit känd för sina suveräna romaner baserade på verkliga, historiska händelser. Tsarens dotter är den första av hennes böcker på svenska.
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Osebol
av Merit Kapla
Vinnare av Augustpriset 2019. En litterär sensation från norra Värmland.
Osebol är en by vid Klarälven i norra Värmland. I boken möter läsaren så gott som alla byns vuxna invånare, intervjuade av författaren Marit Kapla som själv är uppvuxen i Osebol.
Det är en makalös berättelse om vår tid, en litterär sensation från världens mittpunkt.
Osebol är en i positiv mening säregen läsupplevelse som faktiskt saknar motsvarighet.
Intervjuerna har kokats ned till sprakande vittnesmål som går rakt in i hjärtat. Boken blir till ett slags prisma som kastar nytt ljus på livet, det är färgsprakande, levande och lämnar ingen läsare oberörd. Vårt bästa tips!
Förlag: Teg Publishing
Kokbok för sköldkörteln – en guide för dig som vill läka från sköldkörtelsjukdom
av Cecilia Nisbet Nilsson, och Karl Hultén
Närmare en halv miljon svenskar lider av någon form av sköldkörtelsjukdom.
Rubbning i sköldkörteln är den största gruppen bland de totalt cirka hundra autoimmuna sjukdomarna. Majoriteten som drabbas är kvinnor. Vanliga symtom är viktproblem, hjärndimma, värk i kroppen, torr hud, frusenhet, orkeslöshet och nedstämdhet.
Forskning visar att det går att må bättre med anpassad kost. Kostupplägget i den här boken, som bygger på samma principer som användes vid de kliniska studierna, ger dig nycklarna till metoden. Du kan enkelt följa upplägget hemma i ditt eget kök. Här finns en klargörande och fördjupande faktadel om sköldkörtelsjukdom följt av enkla recept på vardagsmat, frukost, mellanmål, bröd och dryck, plus en veckomeny. Berättelser från personer som blivit hjälpta av denna kost inspirerar och motiverar läsaren.
Förlag: Paleoteket
Portionen under tian: bra mat för dig, din plånbok och planeten
av Hanna Olvenmark, dietist
50 vegetariska recept – för hela året
Visserligen är januari över för den här gången – men den här kokboken har vi alla glädje av hela året. Hanna Olvenmark är dietist och hängiven snåljåp, och hon har en mission: att slå hål på myten om att hälsosam mat bara är till för dem som har tid, ork och framför allt pengar. I tre år har hon drivit den omåttligt populära bloggen Portionen under tian där hon visar på fördelarna med att leva snålt både för plånboken, miljön och kroppen.
I kokboken Portionen under tian bjuder hon på över 50 vegetariska recept där varje portion kostar max 10 kronor. Det blir även 300-kronorsveckor med tillhörande inköpslistor och recept, samt allmänna stay cheap-tips för både storhandlingen, jobblunchen och utemiddagen. Om en med ute menar ute i naturen.
Förlag: Ordfront