Personer med ledsjukdomen psoriasisartrit får vänta mycket länge, i genomsnitt 3,5 år, på att få diagnos och därmed rätt behandling.
Psoriasisartrit är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom som främst drabbar personer som har hudsjukdomen psoriasis. Sjukdomen innebär att en eller flera leder blir inflammerade vilket leder till smärta, stelhet och svullnad.
Sjukdomens svårighetsgrad varierar kraftigt. Hos vissa är sjukdomen mild med endast lättare ledvärk. Andra har en mycket allvarlig psoriasisartrit som bryter ned och förstör
ledernas funktion. Diagnosbeskedet är mycket viktigt. Det är först då som patienten kan få rätt vårdinsatser för att bromsa den kroniska skadliga sjukdomsprocessen.
– Det är oacceptabelt! Lång väntan kan leda till permanent ledförstörelse och vävnadsskador. Utan rätt diagnos och tidig behandling leder sjukdomarna till felaktig medicinering och nedsatt livskvalitet, säger Lotta Håkansson, förbundsordförande i Reumatikerförbundet.
Upplysningskampanjen och patientundersökningen genomfördes under perioden april 2017 till april 2018 på hemsidan Hardupsoriasisartrit.se, där över 7 500 personer deltog. Mer än 3 000 personer har lämnat detaljerade upplysningar om sin sjukdom. Över två tusen personer har via kampanjsajten skrivit personliga berättelser om hur det är att leva med psoriasisartrit och med ledsmärtor. Några personer som lever med smärtorna, men som ännu inte fått diagnosen psoriasisartrit berättar: ”Jag har nyligen fått besked av husläkare att jag har artrit. Detta genom att han såg på mina fingrar där knölar uppstått. Jag har inte fått några råd, medicin eller återbesök. Ingen behandling.”
En allvarlig signal i patientundersökningen är att patienter utan diagnos har en mycket hög användning av smärtstillande läkemedel med starkt beroendeframkallande opiater. Regelbundet, långvarigt bruk kan utveckla psykiskt och fysiskt beroende och ökad tolerans som leder till att brukaren behöver större doser för önskad effekt.
Källa: Netdoktor!