Maximalt en tesked salt om dagen

Fem gram salt för kvinnor - inte mer!

Saltet är farligare för kroppen än man hittills trott, och livsmedelsverket planerar nu en stor kampanj för att halvera svenska folkets saltdoser.

Den högst rekommenderade dygnsdosen av salt är sex gram för män och fem gram för kvinnor. Minska till en tesked per dag, och antalet fall av stroke kan minska med mer än 30 procent tror man från läkarhåll. Och effekten mot hjärtinfarkter skulle kunna bli nästan lika stor. Högt blodtryck och stroke som kan vara en effekt av för högt saltintag är en inte oväsentlig del av invaliditet och död. Varje år får 30 000 svenskar stroke, varav en fjärdedel dör. 27 000 får hjärtinfarkt. Var tionde svensk har högt blodtryck som kräver behandling.

För några år sedan pekade en amerikansk studie ut den ökade konsumtionen av färdigmat som en orsak till det ökade saltintaget, och undersökningen har nu fått en svensk efterföljare. Forskare i Göteborg har funnit att det svenska saltintaget stigit till 12-13 gram per dygn, en ökning med fyra gram jämfört med Livsmedelsverkets bedömning för två år sedan. Ökningen beror sannolikt på ändrade matvanor med mer färdigmat, bekräftar svenska näringsspecialister. En forskare vid Lunds Universitetssjukhus, Olle Melander, sänkte radikalt blodtrycket hos 40 personer som sattes på en saltfattig kost.

Bra tumregel

Det finns en tumregel för saltintag som är bra att komma ihåg:

1,25 gram salt per 100 gram räknas som mycket salt. 0,25 gram salt per 100 gram räknas som lite salt. Ibland anges inte salthalten, utan bara mängden natrium. Räkna 2,5 gånger natriumhalten så blir det jämförbart med salthalten.
Höga andelar salt finns i kött- och bageriprodukter och i olika typer av frukostflingor. Färdigmat anses vara en särskild riskfaktor. Ha som vana att aldrig salta på maten.

källfakta: Livsmedelsverket

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520